Életkor alapján diszkrimináló álláshirdetések a Facebookon

skeptical interviewer looking at interviewee East Asian Ethnicity European Culture Showing Off Human Resources White Collar Worker Businesswoman Businessman Women Men Males Employment Issues Hand On Chin Ignorance East Asian Culture Bossy Job Interview Re
a caucasian male interviewer looking skeptical while listening to an asian female interviewee.
Vágólapra másolva!
Az USA-ban biztosan törvényellenes a praktika, de a vállalat megvédte a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A Facebook hirdetői nagyon specifikusan testre szabhatják, hogy kit érjenek el a reklámjaik, például életkor, nem, érdeklődési területek, továbbá egyéb jellemzők alapján is megcélozható a reklámok közönsége. A legutóbbiból volt nemrég némi perpatvar, idén szeptemberben a Facebook automatizált rendszere ugyanis beválogatta a lehetséges szűkítési paraméterek közé a „zsidógyűlölők" címkét.

Forrás: Getty Images / iStockphoto / Imtmphoto

Ezért bocsánatot is kért a közösségi hálózat, azonban a ProPublica (via Mashable) által most kirobbantott legújabb hirdetési botrányban védekező álláspontot vett fel a Facebook.

A kiadvány arról számolt be, hogy számos egyesült államokbeli multicég – például a Verizon, az Amazon, a Target, a Goldman Sachs, és maga a Facebook is – életkor alapján diszkriminálja a lehetséges munkavállalókat a facebookos álláshirdetésekben, azaz

a megfelelően képzett, de nem megfelelő életkorú felhasználóknak nem jeleníti meg az álláshirdetéseket.

Egy konkrét példát is felhozott a kiadvány: a Verizon pénzügyi tervezésre és elemzésre keresett munkavállalókat, de csak a 25-36 éves korosztályból.

A Facebook ettől függetlenül megvédte az életkor alapján való szűkítési lehetőséget: a cég szerint a funkció egyszerűsítheti a megfelelő munkavállalók megtalálását, csak felelősségteljesen kell használni; az említett törvény ellenére az életkor alapú diszkrimináció egy teljesen elfogadott ipari praktika.

Az eljárás nyilvános védelme szokatlan a vállalattól, hiszen a Facebook rendszeresen liberális álláspontokra helyezkedik a szociális kérdésekben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!