Kétmillió felhasználót hozott Trump a Twitternek

twitter logo
Hamarosan valaki megvásárolja a Twittert
Vágólapra másolva!
Kétmillió felhasználót hozott Donald Trump aktivitása és persze az amerikai elnökválasztás a Twitternek, derült ki a cég negyedéves jelentéséből. S ha bár jóval nagyobb figyelmet kapott a csiripelős közösségi média, mint általában, a túlélésért küzdő cég mégsem tud profitálni a megnövekedett érdeklődésből.
Vágólapra másolva!

A 2006 nyarán alapított Twitter egy olyan ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, ahol bejegyzésenként 140 karakternyi szöveg áll a felhasználók rendelkezésére, hogy kifejezzék magukat, továbbá adott a linkek, videók, képek és gifek „csatolásának" lehetősége is.

Publikus profil esetén a twitteresek friss bejegyzései a felhasználó profilján jelennek meg, mindenki eldöntheti, hogy a saját üzenőfalán kinek a posztjait szeretné látni (őket kell bekövetni), a bejegyzéseket tovább lehet osztani, lehet rájuk reagálni, illetve

mondandó hiányában pusztán egy szívecskével is jelezhetjük, hogy tetszett a megosztott tartalom.

Hazánkban a Twitter nem futott be olyan karriert, mint a Facebook, az ország lakosságához mérten csak egy nagyon szűk réteg használja, viszont a világ többi részén, például az Egyesült Államokban megkerülhetetlen szolgáltatás.

A hétköznapi emberek milliói mellett a Twitteren jelen van az összes híroldal, a legnagyobb márkák és cégek, szinte minden sztárnak van profilja, sőt az állami hivataloknak, politikusoknak is, köztük a legismertebb: az amerikai elnök mindenkori fiókja.

Trump hiába irányította a figyelmet a Twitterre, a cég nem tudta ezt kamatoztatni Forrás: AFP/Leon Neal

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke már politikai karrierjének beindítása előtt is jelen volt a Twitteren, kampányában hihetetlenül fontos szerepet játszottak a mindössze 140 karakterben megfogalmazott üzenetek, így beiktatását követően sem hagyott fel a "csiripeléssel".

Habár az elnöknek van mindenkori saját Twitter-fiókja, Trump továbbra is használja személyes profilját is. Naponta ír bejegyzéseket, amelyek nem csak a Twitteren keltenek nagy hullámokat, de bekerülnek a hagyományos médiába is:

foglalkoznak velük a tévés hírműsorok, a híroldalak és a nyomtatott magazinok is.

Hiába a fokozott figyelem, a Twitter nem tudott abból profitálni, hogy azokhoz is eljutott a szolgáltatás híre, akik egyébként nem használják, vagy nem is hallottak a közösségi média ezen ágáról.

Az ember azt gondolná, hogy egy amerikai elnökválasztás fináléja, a beiktatás, Donald Trump elnökségének kezdete rengeteg embert ösztönzött arra, hogy saját profilt nyitva első kézből értesüljön a legfrissebb hírekről,

a Twitter negyedéves jelentése másról tanúskodik.

Az amerikai elnökválasztásból sem tudott profitálni a Twitter Forrás: AFP/Jim Watson

Bár a napi aktív felhasználók száma 11%-kal nőtt az előző évhez képest, az év utolsó három hónapjában

mindössze 2 millió új regisztráció született a rendszerben,

ami komoly visszaesés, hiszen az első negyedévben még öt, a másodikban három, míg a harmadikban négymillió ember csatlakozott a szolgáltatáshoz.

Ehhez képest a Facebook 2016 utolsó negyedévében 72 millióval növelte a havi aktív felhasználók számát, ami azért fontos, mert a Twitter is pénzből él, és a hirdetőket meg kell győzni arról, hogy

Mark Zuckerberg birodalma mellett náluk is érdemes költeni.

Ezen a fronton viszont szintén nem teljesít túl jól a Twitter, hiszen az éves árbevételük csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A hirdetésekből befolyó pénz mindössze 638 millió dollár volt az utolsó negyedévben, ami azért is aggasztó, mert a csiripelős szolgáltatásnak

már nemcsak a Facebookkal kell megküzdenie, hanem a Snapchattel is,

akik előreláthatólag márciusban vonulnak majd a tőzsdére, és ahhoz képest, hogy öt évvel a Twitter után, 2011-ben bontottak vitorlát, tavaly már 400 millió dolláros bevételt hasítottak ki a reklámtortából.

Az egy népszerűbb Snapchat szép lassan lekörözi a Twittert Forrás: AFP

A nem túl pozitív negyedéves eredményeket a Twitter értékpapírjai is megsínylették, a 11%-os esés valószínűleg nem érintette túl jól a részvényeseket, és a cégnek igencsak

fel kell kötnie az alsóneműt,

ha azt szeretnék, hogy a szolgáltatásuk felhasználószámban és bevételben is úgy növekedjen, hogy a pénzemberek továbbra is befektetésre érdemes vállalatként tekintsenek rájuk.