Milliók csevegését titkosítja a Facebook

fb secret
Titkosít a Messenger, de mégsem
Vágólapra másolva!
A Facebook elkezdte tesztelni a Messenger titkosítási funkcióját, a Secret Conversationst. A felhasználók maguk dönthetik majd el, hogy szeretnék-e azt bekapcsolni, a védelem nem lesz alapértelmezett.
Vágólapra másolva!

Korábban felröppent a pletyka, hogy a Facebook Messenger is megkapja a végpontok közti titkosítást, amit a cég most hivatalosan is bejelentett.

A teljes védelem a titkos beszélgetések (Secret Conversations) funkció formájában érkezik meg a csevegőbe, ami választható lesz az appon belül. Egyelőre csak a felhasználók szűk köre teszteli, fokozatosan fog kigördülni világszerte.

Senki sem nézhet bele

A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a kódolt üzenetekbe senki nem tud belenézni, a kormány sem, de még maga a Facebook sem – csak a két csevegő látja a beszélgetést.

A titkosított üzenet csak egy eszközre fog megérkezni, hiába használjuk a Messengert egyszerre mobilon, táblagépen, és laptopon.

Ezen felül egy plusz hasznos funkció is érkezik, az önmegsemmisítő üzenetek. Az elküldött levelekhez beállíthatunk majd egy időzítőt, aminek leteltével

az megsemmisíti önmagát.

Választani kell

A Facebook ezzel a WhatsApp után másik fő csevegőjét is biztonságosabbá teszi, ugyan nem teljes mellszélességgel áll a titkosítás mellé, hiszen nem alapértelmezett, hanem választható funkció. A WhatsAppban alapértelmezett a titkosítás.

Titkosít a Messenger, de mégsem Forrás: Facebook

A Facebook csak azért választható funkcióként építi be, mert

a gépi tanuláson alapuló funkciók többsége nem működne,

ha alapértelmezett lenne a titkosítás.

Még ezt az eljárást is kritikával illetik a biztonsági aktivisták, legutóbb a Google Allót kritizálta Edward Snowden amiatt, hogy csak külön módban titkosítja a felhasználók beszélgetéseit.

A mód hátránya, hogy ugyan megvédi az olyan érzékeny információkat, mint például az üzenetben elküldött bankkártyaadatok, nem minden funkció lesz használható. Cserébe le kell mondanunk a gifek küldéséről, és fizetési tranzakciókat sem lehet indítani a módban.

A Snowden-botrány óta egyre többen ismerik fel ennek fontosságát, és építik be a funkciót saját appjaikba. Így tettek a WhatsApp, a Viber, a Telegram csevegők is, most pedig a Messenger is beáll a sorba.