Ez az iPhone éri meg legjobban

iPhone SE telefon
Akit nem zavar a mérete, semmi értelme 6S-t vegyen
Vágólapra másolva!
Sokan még az árának felét is pénzkidobásnak tartják, mégis a legnépszerűbb okostelefonok közt van. Most, hogy itt a kis méretű iPhone SE, melyik készülék éri meg annak, aki most vesz először iPhone-t? És mire váltson az, akinek csak a méret a lényeg? Cikkünkből kiderül.
Vágólapra másolva!

Túl vagyunk egy újabb iPhone-bejelentésen, ráadásul fél évvel hamarabb, mint ahogy az általában lenni szokott. Ilyenkor egyből sokakban merül fel a kérdés:

érdemes-e váltani az új készülékre?

Ebben is megpróbálunk segíteni, ahogyan abban is, kinek melyik iPhone érheti meg leginkább, a jelenlegi felhozatalból.

Érdemes váltani az iPhone SE-re? Forrás: AFP/Josh Edelson

Sokan vannak, akik érthetetlennek találják, miért fizet ki valaki ennyi pénzt egy okostelefonért, amely a technikai specifikáció szerint nem is tud semmivel se többet, mint egy feleannyiba kerülő androidos készülék.

Ezt most egy pillanatra tegyük félre: az illető szereti az Apple-termékeket. Hogy azért, mert megszállta a sátán, megette a fogyasztói társadalom, vagy csak egyszerűen nem akar Androidot és Windows Phone-t használni, az már mindegy.

Bocsássuk meg neki, ő iPhone-t fog venni:

de ha már erre áhítozik, melyiket vegye meg?

iPhone 6, ha a méret a lényeg

Sokan azért az iPhone 6-ot vették meg először a cég telefonjai közül, mert bár tetszettek nekik az Apple-készülékek, a képernyő egyszerűen túl kicsi volt nekik.

Az iPhone 6 nagy, de szinte csak ennyivel tud többet az SE-nél Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

Van ilyen, nem is kevés: sokaknak nem kell az iPhone 6S felturbózott processzora és a dupla memóriája ahhoz, hogy kényelmesen tudják használni telefonjukat, de a nagy képernyőre szükség van, hogy élvezni, átlátni tudják.

Nekik, ha már megvették az iPhone 6-ot, semmi értelme nem volt átváltani 6S-re,

így az új belépők is megelégedhetnek ezzel. Az alapváltozat 4,7 colos, a Plus viszont már óriási 5,5-ös tepsimobil, ami már bőven a kétkezes kategória. Utóbbiról viszont nem árt tudni, hogy nem bírja túl jól a hajlítgatást, így farzsebben sem érdemes hordani.

iPhone SE, ha a méret nem számít

Az új telefon igazából annyi mindent magában hordoz, hogy azt lehet mondani: csak akkor érdemes bármelyik más készüléket választani, ha ezt zavaróan kicsinek találjuk.

Az iPhone SE hardveresen szinte teljesen megegyezik a jelenlegi legerősebb modellel,

az iPhone 6S-sel: ugyanaz a processzor és grafikai egység van benne, és mára az is kiderült, hogy még a két gigabájt memóriát (RAM) is megörökölte.

Akit nem zavar a mérete, semmi értelme, hogy 6S-t vegyen Forrás: Apple

A kamera ugyanúgy 12 megapixeles, és képes 4K felvételre (amire a 6 egyébként még nem). Még az élő fotók is bekerültek, egyedül a 3D érintés hiányzik.

A funkció ugyan egyre hasznosabb dolgokra képes, de semmiképp sem ér százezer forintos felárat, de még feleannyit se. Ezen kívül annyi "hátránnyal" indul a készülék, valamivel gyengébb az előlapi kamerája, és nem lesz belőle 128 gigabájtos tárhelyű változat, bár ez már csak az extrém sok adatot tárolóknak okozhat problémát.

További "nagy" érvágás, hogy az ujjlenyomat-olvasó még az előző generációs, így majdnem egy teljes másodperc, mire feloldjuk a telefont. Csak győzzük kivárni.

Méret iPhone SE
(4 col)
iPhone 6
(4,7 col)
iPhone 6 Plus
(5,5 col)
iPhone 6S
(4,7 col)
iPhone 6S Plus
(5,5 col)
16 GB 159E HUF 209E HUF 248E HUF 248E HUF 287E HUF
64 GB 199E HUF 248E HUF 287E HUF 287E HUF 326E HUF
128 GB - - - 326E HUF 367E HUF

Az iPhone SE ezenkívül - ahogy az Apple is mondta -

ideális választás lehet azoknak, akik most akarnak először iPhone-t venni.

Régóta tetszik nekik - bizonyára valami megmagyarázhatatlan elmezavar miatt -, de annyira sokat nem akarnak rászánni, amennyibe az újabbak kerülnek.

Az Apple idén először nem a maradékot söpri oda ezeknek az embereknek,

hanem egy értékelhető alternatívát, ami nincs mérföldekre lemaradva társaitól.

Mert az iPhone SE szinte csak méretében kevesebb, mint a jelenlegi legjobb Apple készülék, és

mégis majdnem százezer forinttal olcsóbb.

Vagy kevésbé drága, ahogy tetszik, de az biztos, hogy az SE egy új közönség felé akar nyitni, és valamivel elérhetőbbé tenni az iPhone-családot, és erre jó esélyei vannak.

Az iPhone 5C is a széles közönség felé akart nyitni, de egyszerűen gagyin nézett ki Forrás: Apple

Az iPhone SE ráadásul történetesen az Apple jelenlegi legszebb készüléke: az 5S dizájnja mérföldekkel jobb volt, mint az úthengerrel kilapított 6-os és 6S szériáé, így attól még, mert nem a csúcsmodellről beszélünk, nincs gagyi külső hatás, mint az iPhone 5C esetében.

Aki pedig jelenleg iPhone 5-tel vagy 5S-sel rendelkezik, és nincs szüksége a nagy telefonméretre, vagy akár nem is szereti, annak nincs kérdés: a csúcsmobiloknál sokkal jobban megéri az iPhone SE-re váltani.

iPhone 6S, ha tényleg minden kell

Bár úgy tűnhet, hogy az előző sorok az iPhone SE-t értékelik fel, valójában az iPhone 6S-t értékelik le. Azzal, hogy az Apple ennyire felhúzta a kis testvért hardveresen, valószínűleg sokakban (köztük cikkünk írójában is) megkérdőjeleződött, hogy jól döntöttek-e, amikor 6S-t vettek.

Ér ennyit az a 3D érintés? Forrás: MTI/Marjai János

Mert eddig lehetett legyinteni, hogy "ez iPhone, ennyibe kerül", de ha közel százezerrel olcsóbban majdnem ugyanezt a konstrukciót meg lehet kapni, akkor vagy az árnak kellene lejjebb lennie,

vagy valamivel tényleg többet kellett volna mutatnia a 6S-nek.

Szó se róla: a 6S még mindig egy nagyon jó, megbízható telefon, és aki nem elégszik meg az SE méretével, viszont a 6 hardveres teljesítménye kevés neki, az még mindig ezt fogja megvenni, ha iPhone-t akar.

Mindenesetre az iPhone SE már

sokakat elbizonytalaníthat, akik eddig egyből megvették az új csúcsmobilt:

lehet, hogy érdemes ősz helyett tavaszig várnom, amikor egy sokkal észszerűbb konstrukciót kínálnak?