Rég várt Windows-funkcióval enyhít bűntudatán a Microsoft

windows 10 microsoft
Már csak pár napig lehet ingyen beszerezni
Vágólapra másolva!
A Windows 10 tavaszra várt frissítésének előzetese arra utal, hogy lehetőségünk lesz késlelteni a rendszer kötelező, önállóan települő frissítéseit. A Microsoft minden bizonnyal így próbál kedveskedni felhasználóinak, miután marketingvezetőjük bevallotta: túl messzire mentek a felhasználók idegeire mászó automata frissítésekkel.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 kiadásával nem titkolt szándéka a Microsoftnak, hogy egyetlen operációs rendszer alatt egyesítse PC-s felhasználóit. A Windows 10 végül a valaha volt leggyorsabban terjedő Windows-rendszer lett, de ez többek közt a cég agresszív terjeszkedési stratégiájának köszönhető.

Ennek eszközei többek közt az automatikus frissítések. De nemcsak a Windows 10-et telepítő nagy csomag, de a telepítés után érkező rendszerfrissítések is általában a legkényelmetlenebb helyzetekben települnek maguktól, ami nem éppen felhasználóbarát megoldás.

A rendszer tavasszal érkező nagy frissítésének, a Creators Update-nek előzetese arra utal, hogy végre megszabadulhatunk ettől a frusztrációtól, és a felhasználók kezébe kerülhet az irányítás – igaz, némi korlátozással.

A Winaero szerint lehetséges lesz szüneteltetni a Windows Update-en belül elinduló kötelező frissítések automatikus települését. Ez azért ellentmondásos lépés kissé, mert a szünetelés nem leállítást jelent, hanem valóban szünetelést: legfeljebb 35 napig lehet halasztani.

Annak letelte után minden pótlást egyszerre hoz be a gép.

A portál ezt a Windows 10 Enterprise, azaz vállalati verziójának előzetes programjában fedezte fel. Kérdéses, hogy az otthoni és pro csomagokat használók is megkapják-e ezt a funkciót.

Élesben a 2017-es Creators Update nevű csomaggal kerülhet be,

ami tavasszal érkezik.

Túl messzire ment a Microsoft

A Microsoft mindig rendre magmagyarázta, hogy mit miért tesz, és az miért jó a felhasználónak, ezért senki nem számított arra, hogy maguk is bevallják: túl messzire mentek.

Chris Capossela, a Microsoft marketingvezetője a Windows Weekly-nek adott interjújában elmondta, hogy biztonsági okokból szeretnék rávenni az embereket a legfrissebb Windows telepítésére, és annak telepítése után a kötelező frissítésekre. Viszont nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Nem kaptunk túl sok választási lehetőséget Forrás: Microsoft

A szakember szerint a fordulópont az volt, amikor átalakították a frissítési értesítés panelét bezáró X gombot is: a felhasználó csak elhalasztani tudta a frissítést, és valójában nem szakította meg azt. Ezután még élesebbé váltak a céget érő kritikák, amire úgy tűnik, Redmond is észbe kapott.

„Utána döbbentünk rá, hogy túl messzire mentünk, de az ezt megváltoztató frissítés kiadásához is idő kell. Sokat tanultunk belőle"- mondta el a marketingvezér.