Tízezerszer kevesebb energiát fogyaszt az új wifi

Ingyen wifi
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok üzemideje is hosszabb lesz az újfajta wifivel, ahogy az IoT-nél sem kell majd aggódni az energiaellátás miatt.
Vágólapra másolva!

Újfajta wifis technológiát mutattak be a washingtoni egyetem tudósai. A mérnökök azt demózták, hogy lehetséges adatot továbbítani wifin tízezerszer kevesebb energia fogyasztásával.

Az úgynevezett passzív wifi az olyan energiahatékony, vezeték nélküli hálózatoknál - mint a Bluetooth Low Energy és a Zigbee - is ezerszer kevesebb áramot eszik.

A passzív wifivel eddig maximálisan másodpercenként 11 megabites sebességet értek el, ami a jelenleg elérhető sebességhez viszonyítva kevés. Azonban

a Bluetooth-hoz képest 11-szer gyorsabb, és ezerszer kevesebb energiát fogyaszt.

"A cél az volt, hogy úgy tudjunk adatot továbbítani, hogy közben szinte ne is fogyasszunk áramot. Ez pedig sikerült" - mondta Shyam Gollakota, a publikáció társszerzője.

Ez azért jelentős előrelépés, mert így az eszközeink - okostelefon, okosóra - üzemideje is jelentősen megnő, a wifizés nem eszik majd annyit, mint jelenleg. Ahogy a dolgok internete (IoT), azaz a hálózatra kapcsolt okoseszközök kommunikációja is biztosítva lesz wifin keresztül, anélkül, hogy aggódni kéne az energiaellátás miatt.