A Nokia nekiront az Apple-nek

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Ismét gigászi szabadalmi per van kilátásban, most a Nokia megy neki az Apple-nek, a cég szerint több mint 32 levédett technológiáját használják jogtalanul.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban és Németországban is szabadalmi pereket indít a Nokia az Apple ellen, a finn gyártó szerint az Apple számos technológiáját használta fel termékeiben anélkül, hogy fizetett volna az arra feljogosító engedélyekért, főleg az iPhone-ok esetében.

Nokia állítása szerint már évek óta próbál megegyezni az Apple-lel engedélyek vásárlásáról, eddig nem sikerült közös nevezőre jutni. 2011-ben egyszer megtudtak állapodni, ám az Apple után nem fizetett nekik. Az Apple nem fogadja el a Nokia állítását, szerintük a Nokia trollkodik.

Az Apple több technológiát is jogtalanul használt fel az iPhone-ban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A benyújtott panaszokban 32 szabadalmat említenek, melyek kijelzőkhöz, kezelőfelületekhez, szoftverekhez, antennához, chipsetekhez fűződnek, valamint a H.264 videótömörítési technológiához.

A techóriások szabadalmi harcai nem ritkán hosszú évekre nyúlnak, az Apple és a Samsung közti per már-már maratoninak mondható, a mobilóriások eddig 10 országban pereskedtek. Tavaly decemberben a Samsung végül 548 millió dollárt (157 milliárd forintot) fizetett az Apple-nek hosszas egyezkedés után, nemrég viszont újabb fejlemény érkezett: a dél-koreai cégnek 399 millió dollárt kellett volna fizetnie, de a legfelsőbb bíróság azt felülbírálta.

Jövőre felpörög a Nokia

A finn gyártó jövőre visszatér az okostelefonok piacára, miután a Microsoft továbbadott rajta. A Nokiának a HMD Global jutalékot fizet márkanév és mobil technológiai szabadalmak használatáért, a gyártásra való jogot pedig az iPhone-kat is előállító, Foxconn fennhatósága alatt operáló FIH Mobile Limited kapta.

Jövőre jönnek az androidos telefonok és táblagépek, de a cég először egy hagyományos, olcsó mobilt dob piacra. A Nokia 150 leginkább a Microsoft legutolsó Nokia-eszközére, a Nokia 216-ra hasonlít, egy hagyományos telefon.