Az Apple vesztett a szabadalmi troll elleni perben

apple wwdc 2016 logo
Vágólapra másolva!
A texasi szövetségi bíróság 302 millió dollárra büntette az Apple-t a VirnetX-szel vívott, több éve folyó szabadalmi perben.
Vágólapra másolva!

Egy texasi szövetségi bíróság több mint 302 millió dollár (körülbelül 83 milliárd forint) büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az a VirnetX cég által bejegyzett internetes biztonsági technológiáját használta fel engedély nélkül több alkalmazásában is, köztük a FaceTime, iMessage és a VPN on Demand szolgáltatásokban.

A VirnetX és az Apple már évek óta vív szabadalmi harcot, az ügy még 2010-ben kezdődött. Először 2012-ben egy bíró 368,2 millió dollár büntetést szabott ki az Apple-nek, akkor a cégnek sikerült fellebbeznie.

Majd idén februárban már 626 millió dolláros büntetést kapott az almás cég, de akkor azt egy bíró dobta vissza, mivel szerinte az ügy túlságosan zavaros volt az esküdtek számára. Ezután újabb tárgyalást írtak ki.

Évek óta küzd az Apple a hírhedt szabadalmi trollal Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

A legutóbbi tárgyalást nem kommentálta az Apple szóvivője. Bírósági dokumentumok szerint egy következő tárgyaláson azt vizsgálja majd a bíróság, hogy az Apple szándékosan használta-e fel jogtalanul a VirnetX szabadalmait. Amennyiben igen, a most kiszabott 302 milliós büntetést még tovább nőhet.

A VirnetX vállalat arról híres (vagy inkább hírhedt), hogy szinte kizárólag szabadalmi perekből szerzi bevételét.

Ezért sokan "patent trollnak", azaz szabadalmi trollnak nevezik őket.

Korábban a Microsoftról is legomboltak 200 millió dollárt egy peren kívüli megegyezés keretében, 2014-ben pedig 23 milliót pereltek el sikeresen a Skype-tól.