Két új profi drónnal rukkolt elő a DJI

dji phantom pro 4
Fejlettebb akadályelkerülő rendszert került a Phantom 4 Próba
Vágólapra másolva!
Két új modellel kedveskedik év végére a remek drónjairól ismert DJI: a Phantom 4 Pro és az Inspire 2 jelentős teljesítménybeli fejlődést mutat, és főleg a filmkészítők szívét dobogtathatják meg.
Vágólapra másolva!

A DJI múlt héten a Matrice 600 Prót, múlt hónapban pedig a Mavic Prót mutatta be. Ezért meglepő, hogy most újabb két modellel bővül a termékportfólió, így az 1000-6000 dolláros árkategóriában már négy új drón közül lehet válogatni.

Az egyik újdonság, a Phantom 4 variánsa is Pro címkét kapott, ami a már fejlettebb akadályelkerülő rendszerre is utal. Eddig egy pár, a drón elejére helyezett sztereoszkópikus szenzor segített a környezet feltérképezésében, ez a rendszer bővült még pár hátsó érzékelővel is, valamint két infravörös szenzorral. Utóbbiaknak hét méter a hatótávjuk.

A Phantom 4 Pro legfeljebb 72 kilométert képes megtenni óránként sport módban, amikor önállóan kerüli ki az akadályokat (P mód) akkor 50 km/óra a maximális sebssége.

Az akkumulátor fél órányi repülést biztosít egy töltéssel, ami szintén előrelépés az alapmodellhez képest. A rendszerbe bekerült pár új repülési mód is, például a Draw, ami lehetővé teszi a pilótáknak, hogy

előre kijelöljék a kontrolleren a megtenni kívánt útvonalat.

Fejlettebb akadályelkerülő rendszert került a Phantom 4 Próba Forrás: DJI

A beépített ActiveTrack objektumfelismeréssel beállítható, hogy embereket, járműveket, bicikliket is kövessen a drón. A fedélzeti kamera 20 megapixeles szenzort kapott, és képes rögzíteni 4K-s videókat.

A Pro 1499 dollárért (átszámítva kb. 430 ezer forint) kapható,

ebbe beletartozik egy 5,5 hüvelykes Full HD felbontású kijelzővel felszerelt kontroller is, további 300 dollárért pedig egy még extrásabb kontroller. Jelenleg előrendelhető, egy hét múlva kezdik szállítani.

Frissítik a filmes drónt is

A 2014-ben megjelent Inspire modell megjelenésekor a cég célja az volt, hogy szűkítse a szakadékot a hobbifilmesek és Hollywood közt. Ugyan az Inspire kimondottan drága drónnak számított, de nem elérhetetlen az átlagos felhasználók számára sem.

Az Inspire 2 ennek a high-end modellnek az utódja, és már a profi filmkészítőket célozza meg. A gép új magnézium-alumínium testet kapott, ahová

repülés közben visszahúzódnak a lábak,

hogy ne lógjanak bele a felvételekbe. Maximális sebessége 107 kilométer/órára nőtt, illetve már nem csak 18 percet, de akár 25 percet bír a levegőben megtenni egyetlen töltéssel.

A vázra szerelhetők Zenmuse X5S vagy X4S kamerák, amik 5,2K-s videós is rögzítenek a 20 megapixeles érzékelőikkel. Ezen a felbontáson már rengeteg adatot generál a gép, amit

egyenesen egy beépített SSD-kártyán tárol a drón, PCI interfészen keresztül.

Ugyanazt az oldalsó érzékelős módszert használja, amit a Phantom 4 Pro is, de kapott egy harmadik infravörös szenzort is a tetejére. Sokak számára a legüdvösebb újdonság viszont, hogy dedikált FPS kameranézet is elérhető a pilóta számára. A modell elődjén csak egy főkamera volt, ami azt jelentette, hogy ha az nem a kívánt irányba nézett, a pilóta vakon repült.

Az Inspire 2 alapdrón 3000 dollárért (körülbelül 860 ezer forint) kapható,

de lesznek kamerával választható csomagok. Például az X5S kamerával már kétszeresére, 6200 dollárra rúg az árcédula. A szállítása decemberben kezdődik, de ha a kamerát és a vázat külön rendeljük elő, akkor januárban kapjuk meg.