Hamis appokkal kémkednek az Iszlám Állam hívei után

isis app
Mobilappokkal radikálizálnak
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam mobilappjait módosítja és másolja egy ismeretlen hírszerző csoport, amely kártevőkkel próbálja megfertőzni a hívek készülékeit.
Vágólapra másolva!

A Motherboard értesülései szerint hat olyan hamis mobilos alkalmazás keringhet az interneten, amelyek az Iszlám Állam (ISIS) appjainak másolatai. A módosított változatokat feltehetően azért készítette valamilyen hírszerző csoport, hogy ilyen módon szerezzen információkat a felhasználókról, és az ISIS működéséről.

Az ISIS hírügynöksége, az Amaq eddig hat hivatalos appot fejlesztett, az elsőt még tavaly novemberben adták ki. A hívők ezen keresztül híreket kapnak a csoport akcióiról, működéséről. Két hónappal később egy streaming app is megjelent az al-Bayan rádió adásaihoz, amelyek napi szinten terjesztették a tanításokat. Május 10-én egy gyerekeknek készült appot adtak ki, ami ugyan az arab ábécére tanítja kicsiket, bújtatottan propagandát tartalmaz.

Mobilappokkal is radikálizálnak Forrás: Aaj Tak - YouTube

Ezek az appok nem csak értékes eszközök a toborzáshoz, de egyben kommunikációs csatornát, direkt elérést is jelentenek a terrorszervezetnek. A közösségi média oldalaknál azért hatékonyabbak, mert azokból többet is elkezdtek lekapcsolni a platformok, sőt az Anonymous hacktivistái is rendszerint támadják azokat.

Ezeket az appokat nem lehet megtalálni a Google Play Áruházban, de

az .apk kiterjesztésű fájlokhoz könnyed hozzá lehet jutni különféle weboldalakon,

az ISIS-híveinek készült csatornákon. Aki viszont ide bejut, az a hamis appot is könnyen terjesztheti.

Az Amaq június elsején hívta fel a figyelmet arra, hogy több forrás is azt állítja, alkalmazásaik hamis verziói keringenek a neten, és kémkedésre használják azokat. Azt ajánlják a hívőknek, hogy

a hivatalos csatornákon keresztül töltsék le

az alkalmazásokat, ne fájlmegosztókról másolgassák a fájlokat.

Azt még nem tudni, hogy pontosan mely csoport érdekelt abban, hogy eltulajdonsítsa az ISIS appjait, és mit terveznek az adatokkal később. Valószínűleg így próbálnak kártevőket juttatni a szervezet készülékeire, hogy kémkedjenek a felhasználók után.