Kikapcsolhatjuk majd Messengeren a botokat

hacker robot telefon mobil lehallgatás gépek
Vágólapra másolva!
A jövőben többet beszélünk majd robotokkal a Facebook Messengeren, mint az emberi ismerősökkel. 
Vágólapra másolva!

A Facebook új irányelvet határozott meg, amikor a Messengert leválasztotta a Facebookról, s azok egymástól függetlenül is elkezdtek üzemelni. Ha csak csevegni akarunk, elég megnyitni a Messengert, a közösségi oldal többi részével nem is kell foglalkoznunk.

A döntés mögött üzleti okok húzódtak meg, hiszen így rendkívül sok külső fejlesztésű applikációval - például gifkészítővel - tudták felturbózni a Messengert. Lehetőség nyílt arra is, hogy az appon belül küldjünk majd pénzt ismerőseinknek, vásároljunk, cégekkel tartsuk a kapcsolatot, folytassuk az ügyintézést, s kapjunk a chatprogam felületén célzott hirdetéseket.

A botok pedig a jövőben épülnek be a csevegésbe.

Stan Chudnovsky szerint a Messengerrel továbbra is Mark Zuckerberggel közösen döntenek Forrás: Origo

"Az elsődleges cél, hogy megvédjük a 900 milliós felhasználói bázist, másrészt, hogy segítsük a fejlesztőket. Ebből a kettőből fog összeállni a Messenger jövőbeni szerepe és kialakítása" - mondta Stan Chudnovsky, Messenger-főnök New York-ban a TechCrunch konferencián.

Bárki építhet botot a Messengerhez

Április óta bárkinek lehetősége van botokat létrehozni a Messengerhez. A fejlesztőknek külön felületet hoztak létre, ahol kapcsolatba léphetnek a felhasználókkal. A szabályok mentén bármely cég, és fejlesztő készíthet saját magának hasznos botot, amellyel személyesebbé teszik az ügyfelekkel való interakciót, legyen szó egy hotelfoglalás intézéséről, cipőrendelésről, vagy időjárás-előrejelzésről. A kész terméket a Facebook csapati ellenőrzi, s hagyja majd jóvá.

Jönnek a botok

Ahogy a hétfőn bemutatott új virtuális asszisztens, Viv pizzát rendel, megmondja, milyen idő várható, és sofőrt hív, ugyanígy a Messengerbe épülő botok is ehhez hasonló feladatot fognak ellátni.

Hamarosan csevegéseink nagy részét nem az emberi ismerősökkel, hanem számítógépekkel folytatjuk. A Massengerbe épített botok válaszolnak a kérdéseinkre, virágot rendelnek, intézik a bevásárlást, vagy szállást foglalnak hétvégére. Legalábbis ez a cél.

"A felhasználóknak meg kell hagyni a kezében az irányítás lehetőségét.

El kell különíteni a kettőt, és megfelelően kialakítani a rendszert, hogy az tetszen az embereknek, és hasznukra váljon - mondta a Messengerért felelős igazgató.

A Facebook még nem tesztelte szélesebb körben a botokat, így képlékeny, mi lesz a tesztelés, és fejlesztés végkimenetele. Mert ha egy-egy reklámmal kéretlenül keresik majd meg az embert a botok, az egy idő után rendkívül idegesítő lenne.

Chudnovsky szerint

a botokat ki lehet majd kapcsolni a beállításoknál.

Ahogy azon is dolgoznak, hogy az értesítéseket is személyre szabják. A botok külön hangjelzést, speciális rezgést kaphatnak, ami megkülönbözteti őket az emberi beszélgetésektől. Illetve például sürgősség szempontjából is különböző értesítés fogadna a telefonon.

Két chat

Nem lát abban problémát, hogy a cég kezében immár két csevegőalkalmazás is van.

Utóbbi azon országokban sikeres, ahol drága az sms, és nincs lehetőség korlátlan csomagra. A Messenger pedig a fejlett világban tarol. Most, hogy mindkét app a Facebook családon belül működik, inkább tanulnak egymástól, de nem veszélyeztetik egymás piacát" - mondta Chudnovsky.