A Toyotának adja el robotjait a Google

Boston Dynamics robot
Vágólapra másolva!
Források szerint a Toyota és a Google már meg is állapodott a Boston Dynamics eladásában. A négy és kétlábon önjáró robotok az autóipart segítik.
Vágólapra másolva!

A TechInsider portál forrásai szerint a Toyota veszi meg végül a Boston Dynamics robotfejlesztő startupot a Google anyavállalatától.

A Toyota Research Institute-ot tavaly hozta létre a Toyota, célja pedig a mesterségesintelligencia-kutatás és a robotika. Most állítólag ezen részleghez költöznek be a robotkutyák és robotemberek.

Hogy mennyi volt a vételár, nem tudni.

A kétlábon járó Atlas Forrás: Theroboticschallenge.org

A Boston Dyanamics hozta létre a robotkutyát, a kétlábonjáró Atlast, illetve a Mikulás szánját húzó robotrénszarvasokat. A Google három éve vásárolta fel a céget, akkor még nagy reményeket fűztek a négy- és kétlábon önjáró robotokhoz.

Két területen tudták volna hasznosítani:

  • a térképészeti szolgáltatás javítása: az egyenetlen talajjal és terepakadályokkal is könnyen megbirkózó robot olyan helyeken is felvételeket készíthetett volna, ahová autó nem tud eljutni. Mára azonban ezt élő emberekkel, és a felhasználók segítségével oldják meg, akik lelkesen befotózzák már a belső tereket is.
  • kereskedelem, és áruszállítás: azonban máig küzd a fejlesztéssel, engedélyeztetéssel, és a jogszabályokkal az egyik legnagyobb áruház, az Amazon is.

Deficit és félelem

A források szerint két nyomós oka van annak, hogy az Alphabet anyacég megválna a Boston Dynamicstól.

Az egyik, hogy nem sikerült jól integrálni a kutatólaboratóriumot az Alphabetbe, az nem tudja erősíteni a többi részleget, és belső feszültségek is nehezítik a közös munkát. A részleg nem termelt bevételt, mivel nem sikerült piacra dobni egyetlen robotot sem.

Emellett az is aggasztotta az Alphabetet, hogy a humanoid robotok megrémítik az embereket, ami rosszat tesz a vállalat imázsának.