Több millió játékos van veszélyben

steam cimlap logo
Vágólapra másolva!
A kiberbűnözők felfedezték a játékiparban rejlő lehetőségeket is, most egy vírussal tulajdonítják el a Steam felhasználói fiókjait. Azokat utána eladják a feketepiacon, sokszor több ezer dollár haszonnal.
Vágólapra másolva!

Veszélyes vírus terjed, amivel a kiberbűnözők el tudják lopni a játékosok Steam-fiókjait - derül ki a Kaspersky Lab sajtóközleményéből. A Steam Stealer nevű malware nemcsak a felhasználói fiókok adatait, de az online játékok fizetős kiegészítőit is eltulajdonítja. A bűnözők a fiók megszerzése után

azt továbbértékesítik a feketepiacon, több ezer dollár haszonnal.

A kiberbűnözőknek egyre vonzóbb a platform Forrás: Steam

A Steam Stealert valószínűleg oroszok fejlesztették, több jel is erre utal. A vírust szolgáltatásként árulják, így aki megvásárolja a feketepiacon, utána rögtön felhasználhatja saját céljaira, használatához még útmutatót is kap.

Az ilyen rosszindulatú kódokat jellemzően 500 dollár (140 ezer forint) körül árulják, a Steam Stealerhez azonban már nevetséges összegért, 30 dollárért (kb. 8000 forint) hozzá lehet jutni, ezért gyorsan terjed. Hamis, klónozott weboldalakon vagy közvetlen üzenetekkel terjesztik.

Jó üzletnek tűnik

A Steam az egyik legnépszerűbb disztribúciós platform, amelyen keresztül a játékosok egy digitális áruházban vásárolhatnak videojátékokat, és számos közösségi funkciót élvezhetnek. A Valve által működtetett platformnak

már több mint 100 millió regisztrált felhasználója van világszerte.

Ez sajnos a kiberbűnözők számára is vonzóvá teszi, havonta 77 ezer Steam-fiókot törnek fel. A játékosok közül sokan már csak a Steamen keresztül vásárolják meg játékaikat, és értékes gyűjteményt jelent a profil. A kiberbűnözők számára ezért jó üzletnek tűnik az, hogy az ellopott fiókot utána eladják másoknak a feketepiacon, jelentős haszonnal.

“A játékosközösség igen vonzó célponttá vált a kiberbűnözők körében. Egyértelmű fejlődés tapasztalható a fertőzéshez és a terjesztéshez használt módszerekben, valamint a rosszindulatú programok komplexitásában, ami az ilyen típusú tevékenység növekedéséhez vezetett. Azzal, hogy a játékkonzolokhoz még több nagy teljesítményű alkotóelemet adnak hozzá, valamint az IoT terjedésével ez a helyzet valószínűleg továbbra is fennáll majd, és egyre bonyolultabbá fog válni. " - írja a Kaspersky Lab a közleményében.