Milliók karácsonyát tették tönkre

steam cimlap logo
Vágólapra másolva!
Összeomlott a Steam, személyes adatok kerültek nyilvánosságra. Az áruházat bezárták, egy hibás konfigurációs fájl lehet a ludas. Úgy tűnik, nincs karácsony anélkül, hogy ne omlana össze online játékbolt. 
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Magyar idő szerint december 26-án 0 óra 26 perckor már a felhasználók nagy részénél felállt a rendszer, és újra helyesen működött a Steam: a saját felhasználói adataik töltöttek be bejelentkezés után. A szakértők azt tanácsolják, ha sikerül, azonnal töröljük bankkártya-adatainkat. Bár látszólag ez sokaknál automatikusan megtörtént. Mire belépett az ember, a pénzügyi adatok nem voltak hozzákötve a fiókjához.

Magyar idő szerint december 25-én késő éjjel összeomlott a Steam nevű digitális videojáték- és szoftveráruház. A felhasználói felület eleinte a szokottól eltérő nyelvre váltott (a legtöbb esetben oroszra), majd a felhasználói profilon nem a saját, hanem más regisztrált tagok személyes adatai jelentek meg.

Az e-mail-cím, a név, a vásárlási adatok, sőt sok esetben a bankkártya utolsó négy számjegye is látható volt más felhasználók számára.

Ennek sem így kéne kinéznie... Forrás: Steam

A Steamet üzemeltető Valve nem tudott mihez kezdeni a helyzettel, így inkább bezárta a virtuális üzletet. Pont a nagy karácsonyi leárazások idején, amikor több ezer szoftver kapható igen alacsony áron.

A cég egyelőre nem indokolta meg az esetet, de egyes források

egy frissített konfigurációs fájlt tesznek felelőssé.

Ez tehet arról, hogy nem a megfelelő profiloldalakat frissíti le a felhasználóknál. A beszámolók szerint a téves adatok ellenére nem lehet használni mások Steam-fiókját, viszont a személyes adatok eltulajdoníthatók, és később felhasználhatók, akár csalásokra is.

Megindult a spekuláció arról is a közösségi oldalakon, hogy ahogy tavaly is, idén is a Lizard Squad hackerei csaptak le. Egyelőre viszont a Valve még nem reagált, mindössze annyi biztos, hogy tudnak a hibáról, és dolgoznak az elhárításán.

Milliók használják

A Steam a világ legnépszerűbb digitális szoftveráruháza, több mint 6400 játék kapható rajta, és 125 milliónál is több felhasználója van. Magyarországon is népszerű, mivel sok program használja alapvető virtuális platformként, azaz Steam nélkül olyan játékok sem futnak, mint a Fallout 4 vagy a Project CARS.

A Steam amúgy egy ideje támadások kereszttüzében van,

amiért állíótlag tele van súlyos biztonsági résekkel.

Tavaly a PSN

Tavaly éppen december 24-én nyomták le hackerek a Sony Playstation Network hálózatot. Mindenki megkapta a konzolt, de

sajnos játszani nem tudott rajta, mert elérhetetlen volt a Sony játékgépeinek internetes játékszolgáltatása,

illetve az ahhoz kapcsolódó Sony Online Entertainment nevű, többek közt internetes tékát és zeneboltot tartalmazó szolgáltatás is. Akkor három napig állt a hálózat. A támadást a Lizard Squad vállalta magára. Állítólag a globális támadást mindössze három ember hajtotta végre, külsősök segítségével.

Nem csoda, hogy az ünnepi időszakban gyakran előfordulnak leállások, akadások, illetve a hackerek is erre az időszakra időzítik támadásaikat. Sok játékot ilyenkor rendkívül olcsón meg lehet venni, az online áruházakat ellepik a felhasználók. Elég egy roham is ahhoz, hogy a rendszer túlterhelt legyen.