Vegyen végső búcsút a Microsoft böngészőjétől

microsoft bill gates internet explorer
Vágólapra másolva!
Ma hivatalosan is elhalálozott az Internet Explorer. A Microsoft ugyanis nem támogatja tovább a húszéves böngészőt. Aki ragaszkodik a redmondi szörföléshez, az váltson Edge-re.
Vágólapra másolva!

Húsz éve a Microsoft a Windows operációs rendszerén belül ablakot nyitott a világhálóra. A Spyglass Mosaic forráskódját felhasználva született meg az Internet Explorer (1). A böngésző 1995. augusztus 16-án jelent meg, mint a Windows 95 kiegészítője. Az Internet Jumpstart Kit csomag részeként lehetett megvenni.

Érdekes megjegyezni, hogy a Microsoft első, internetes tartalmakat megnyitó programján a kezdetekben még mindössze hat ember dolgozott.

Internet Explorer 1 Forrás: Origo

A következő 1.5-ös verziót már a Windows NT ingyenesen telepíthető részévé tette a Microsoft. Lett is belőle baj: hiszen így a böngésző nem termelt külön bevételt, melynek egy részét a jogokat birtokló Spyglassnak tudták volna utalni.

Meg is lett az első internet exploreres per:

a 1997-es egyezség keretében a redmondiak 8 millió dollárt fizettek ki, hogy ne kelljen a nulláról új böngészőt fejleszteni, s az IE tovább éljen a Windowsban.

Az első böngésző háború

Utólag visszanézve jó döntést hozott a mammutcég: a böngésző elterjedését nagyban köszönhette annak, hogy a sokak által használt operációs rendszer részét képezte az Internet Explorer.

A program ingyenesen települt a gépre a Windows-zal együtt.

Míg az első évben a felhasználók 10 százalékát tudta meggyőzni az IE, addig:

  • 1996-ra 20 százalékra (IE 2, Windows 95)
  • 1998-ra 40 százalékra (IE 4, Windows 98)
  • 2000-re 80 százalékra (IE 5.5, Windows 2000)

nőtt részesedése a böngésző piacon.

Az Internet Explorer elterjedése, és hanyatlása Forrás: Wikimedia

Ezzel észrevétlenül is lezajlott, s

a Microsoft győzelmével zárult az első böngészőháború.

A kilencvenes években egyeduralkodó Netscape Navigator előbb dominanciáját vesztette el a piacon, majd napjainkra teljesen kikopott az internetezők életéből.

Az újabb kihívást a 2003-as év hozta el: ekkor kezdett mélyrepülésbe maga az Internet Explorer. Ezen pedig az okostelefonok, és a mobilböngészők megjelenése sem segített, sőt.

Source: StatCounter Global Stats - Browser Market Share

Temetik a böngészőt

Ennek fényében nem csoda, hogy a 2000 évek elején széles körben elterjedt browser mindennemű támogatását megszünteti a Microsoft. Január 12-től

az Internet Explorer 8, 9 és 10 sem kap újabb frissítést.

A redmondi cég ugyanakkor közleményében megjegyezte, a legfrissebb, Windows 7, 8.1 és 10 operációs rendszereken használt IE 11 böngészőtől még nem vonják meg a támogatást, s a biztonsági réseket is befoltozzák - kérdés, meddig.

Aki nem akar kártevőkkel harcolni, s adatait kockázatnak kitenni, az váltson át másik böngészőre.

Ha nagyon ragaszkodik a redmondiak termékéhez, akkor ott a csillogó-villogó új Microsoft Edge browser. Új név, új forráskód, új Microsoft-vezérrel.

Szavazzon!

Ön min böngészik?