Az Adobe elkezdi kinyírni a Flasht

adobe flash böngésző animáció video html5
Vágólapra másolva!
Eltűnik a Flash szócska az Adobe jövőre megjelenő, új szoftverének nevéből. A főleg webvideók megjelenítésére használt, hibáktól hemzsegő szabványt ugyan nem vonják ki teljesen a forgalomból, de az irány már jó.
Vágólapra másolva!

Az Adobe blogbejegyzésben jelentette be, hogy megszünteti a Flash márkát.

A jövő év elején megjelenő, új animációkészítő program nevében már nem szerepel a Flash szócska. S bár az elkészült tartalmakat még lehet majd ebben a formátumban is menteni, szép fokozatosan átállnak a modernebb HTML5 szabványra.

Egy HTML5 videolejátszót is kiadnak asztali böngészőkhöz. "Az olyan szabványok, mint

A Flash viszont továbbra is kulcsfontosságú marad például az online játékok, és prémium kategóriás videók megjelenítésében, melyre az új technológiák még nem értek meg" - írták.

Marad a Flash a Html5 mellett Forrás: Adobe

Addig is jobban ráállnak a szabvány hírhedten rossz védelmének javítására, és

arra biztatják a tartalomgyártókat, a modern szabványokkal dolgozzanak.

Összeomlott az Adobe Flash

A Flash technológiát egyebek közt a honlapokon található videók megjelenítésére használják, azonban nem csak elavult, de állandó veszélyforrást is jelentett. Ráadásul

a modern videós oldalak mellett gyakorlatilag szükségtelenné vált

használata. Ha a böngésző lefagyott, leállt, az az esetek nagy többségében az Adobe Flash összeomlása miatt következett be.

Kiváló kémkedésre

Aki féltette adatait, az kiiktatta a Flash saját bővítményét az asztali böngészőkben. A Mozilla nyáron megelégelve a dolgot blokkolta is a kiegészítőt. A biztonsági rések nyújtotta kiskaput ugyanis

akár tömeges adatgyűjtésre, és megfigyelésre is használhatták kiberbűnözők.

Az Adobe most a Microsofttal és a Google-lel közösen dolgozik a kritikus hibák javításán, hogy mind az Internet Explorer (Microsoft Edge), mind a Chrome újra támogassa bővítményüket.

Hol a vége?

A Facebookkal is kooperálnak, hogy

a játékos tartalmak megbizhatóan és biztonságosan fussanak a közösségi oldalon.

A Facebook biztonsági igazgatója júliusban keményen felszólalt az Adobe ellen. Alex Stamos szerint ideje lenne kinyírni a Flasht, adni egy határidőt, amire kivezetik végleg ezt a szabványt.

Bár úgy tűnik, még mindig nem tűnik el teljesen a hibáktól hemzsegő szabvány, az már jó irány, ha az Adobe nyit a HTML5 és a mobilos tartalmak felé.