Ha ellenőrzi fiókja biztonságát, a Google megajándékozza

kibervédelem hadsereg terrorizmus obama
U.S. Air Force 2nd Lt. Michael Emard, 711th Human Performance Wing behavioral scientist, creates slides from video snapshots that would be sent to soldiers in the field, during a demonstration of the new Enhanced Reporting, Narrative Event Streaming Tool developed by the Air Force Research Lab, at Wright-Patterson Air Force Base, Ohio, Oct. 15, 2014. The program streamlines some routine tasks performed by intelligence analysts in an effort to increase their overall effectiveness allow for faster distribution of intel to those that need it. (U.S. Air Force photo by Wesley Farnsworth)
Vágólapra másolva!
Két gigabájt plusztárhelyet ír jóvá a cég a védelmi szolgáltatások bekapcsolásáért.
Vágólapra másolva!

A keresőcég február 10-én, a Biztonságos Internet Világnapján jelentette be, hogy minden olyan felhasználójának 2 gigabájt tárhelyet ad ingyenesen, aki február 17-éig elvégzi Google-fiókjának biztonsági felülvizsgálatát.

A biztonsági felülvizsgálatot mindenki a myaccount.google.com oldalon saját felhasználói nevével és jelszavával tudja kezdeményezni. Egyebek mellett egy mobiltelefonos elérhetőséggel, másodlagos e-mail cím és biztonsági kérdés megadásával lehet növelni a fiók biztonságát.

Itt lehet a Google-nál elvégezni a biztonsági ellenőrzést Forrás: Origo

Egy másik felületen az utolsó belépések helyszínét (város és IP-cím), illetve ezek idejét és a használt eszköz típusát lehet áttekinteni. Egy következő lépésben letiltható, hogy a fiókadatokat olyan szoftverek is lekérjék, amelyek nem támogatják a legmodernebb biztonsági megoldásokat - bár a tiltás nyomán előfordulhat, hogy régebbi levelezőprogram nem tölti le a leveleket a Gmailről.

A legutolsó lépésben egyes alkalmazásoknak lehet megtiltani, hogy a Google-fiók adatait elérjék. Ez azonban azzal is járhat, hogy újra kell regisztrálnunk a szolgáltatásokra. A két gigabájt plusztárhelyet a Google rendszere némi átfutással, nem feltétlenül azonnal az ellenőrzés végrehajtása nyomán aktiválja.

Hasonló ellenőrzésre a Facebookon is lehetőség van, a jobb felső sarokban lévő lakatra kell kattintani, mire megjelenik egy kedves, kék dinoszaurusz, aki segít elvégezni a beállításokat egy viszonylag közérthető felületen keresztül.

A Facebook adatvédelmi dinója Forrás: Origo