Teljesen átalakul a Google

google logó sötét
Google logo is seen on boxes on March 18, 2015 in Lille, northern France. AFP PHOTO / DENIS CHARLET
Vágólapra másolva!
A Google a jövőben csak egy része lesz egy sokkal nagyobb anyavállalatnak. Az Alphabet nevű óriás saját vezérigazgatókkal az élén fogja össze a keresőcég számtalan kisebb-nagyobb vállalkozását.
Vágólapra másolva!

Alapjaiban szervezi újra sorait a Google, jelentette be Larry Page, a keresőcég társalapítója. Page és Sergey Brin a frissen létrehozott Alphabet vezetőivé válnak, amely cég a Google felett áll majd, és annak összes korábbi, keresőcégtől távoli részlegét külön vállalatként fogja irányítani.

Ezentúl tehát a Google csak egy alvállalat lesz az élettel kapcsolatos kutatásokat vezérlő Calico és a kísérleti technológiákat fejlesztő XLab mellett.

A különböző cégeknek más-más vezérigazgatója lesz, a Google élére például Sundar Pichai kerül. Az átalakulás a Google részvényeit is érint, mostantól az összes részvényes Alphabet-értékpapírokat birtokol.

Az átalakulásra azért volt szükség, mert Page szerint a Google-nél nem akartak abba a hibába esni, hogy nem követik az üzleti élet változásait. Valamint a keresőcég nagyon sok dologba nyúlt bele az utóbbi években, amelyeknek gyakorlatilag semmi közük nem volt a korábbi motorfejlesztésekhez vagy az Androidhoz.

Ezzel a módszerrel viszont a Google csak egy márkanév lesz, az Alphabet többi ágazata pedig

szabadon foglalkozhat, amivel csak akar.