Fenyegetik a Google-t a franciák

LOGO COMPUTER TECHNOLOGY Google
The Google logo is displayed during the "Google Impact Challenge, Japan" final event in Tokyo on March 26, 2015. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
Egy francia adatbiztonsági szerv azt követeli a Google-től, hogy az töröljön egy csomó személyes adatot a szervereiről. A keresőcég szerint félreértés történt.
Vágólapra másolva!

A franciaországi adatbiztonsági szervezet (CNIL) felszólította a Google-t, hogy a nemzetközi keresőszerverekről is távolítsa el az irrelevánssá vált találatokat.

Egy tavalyi döntés értelmében a keresőcég kénytelen megvizsgálni minden olyan felhasználói kérést, mely elavult személyes adatok törlését kéri a cégtől.

Ezt a Google meg is teszi, de csak és kizárólag az európai kereséseket tisztítja meg, ez pedig a CNIL szerint következményeket vonhat maga után.

Ultimátumot kaptak

A CNIL 15 napos ultimátumot adott a Google-nek, és szankciókkal fenyeget, a keresőcég álláspontja szerint azonban ők helyesen jártak el.

Az Európai Bíróság döntése ugyanis nem egyértelmű a külföldi kereséseket illetőn.

A vállalat állítja: így is keményen dolgoztak azon, hogy a kéréseket elbírálják, a franciák igénye pedig szinte teljesíthetetlen.

Amennyiben lejár a 15 napos figyelmeztetés, úgy a francia szervezet minden bizonnyal büntetéshez folyamodik.

Egyre több baj akad a Google-lel

Nem ez az első eset az utóbbi időből, amikor a Google szembehelyezkedik az Európai Unióval. Nemrég az a vád érte a céget, hogy monopolhelyzetet teremtett magának. Bár tagadják, hogy ez lenne a helyzet, jelentős, 16, billió forintos büntetéssel nézhetnek szembe.