Könnyen szerelhető az emberbarát mobil

Fairphone 2 mobil
Vágólapra másolva!
Könnyen hozzáférhető, környezetbarát alapanyagokból készülő okostelefont mutattak be, melynek gyártása nem igényli konfliktuszónákban található alapanyagok kitermelését.
Vágólapra másolva!

A Fairphone 2 egy olyan okostelefon, melynek alkotói a lehető legkevesebb ritka és értékes fémet használják fel a készülék legyártásakor, hogy ezzel is óvják a környezetet az elektromos hulladék felgyülemlésétől. Ezen felül pedig szétszerelni is pofon egyszerű.

Ráadásul a szóban forgó anyagok, mint az ón és a tantál, sokszor csak afrikai konfliktuszónákban bányászhatók, ahol a helyi katonai szervezetek irányítják a

sokszor embertelen körülmények között dolgozó munkásokat.

A telefon a szép cél ellenére nem különösebben izmos: 5 colos kijelzőjéhez mindössze 2 gigabájt memória és 8 megapixeles kamera tartozik, ára viszont ehhez képest magas, 525 euró (165 ezer forint).

Nem ez az első

Az első Fairphone is környezetbarát volt, de még nem lehetett olyan könnyen szétszedni, mint a második generációs változatot. Ugyanakkor a készülék viszonylagos siker lett, a holland gyártó 60 ezer darabot értékesített belőle.