Több milliárdnyian haltak meg, de megérte

fallout 4 kiemelt
Vágólapra másolva!
A Fallout 4 nukleáris holokauszttal indít, de az igazi élvezet a modern civilizáció összeomlása után vár ránk. Az idei év egyik legnagyobb és leghangulatosabb játékát kaptuk, de technológiailag olyan, mintha nem is ebből a generációból származna.
Vágólapra másolva!

A Fallout 4 azzal kezd, amivel más történetek tragikus véget érnek: szemtanúi lehetünk a nukleáris háború kezdetének, mely a ma ismert civilizációt teljesen eltörli a föld színéről.

Hibernációból felébredve azzal szembesülünk, hogy a populáció túlnyomó része már halott, feleségünket meggyilkolták,

újszülött gyermekünket pedig a szemünk előtt rabolják el.

Miután több mint negyven órát vándoroltam az utopisztikus világban, melyben alig van esélye az embernek a túlélésre, mégis azt mondhatom: nekem biztosan megérte.

Élvezetes, de kicsit túl bonyolult

A játék tehát azzal indít, hogy megpróbáljuk a teljesen ismeretlen posztapokaliptikus világban megtalálni egyetlen gyermekünket.

Ennél többet hiba lenne elárulni a cselekményből,

de annyi biztos, hogy a Fallout 4 története csavaros és változatos, a rengeteg mellékküldetés egyedi kis sztorija pedig iszonyatosan gazdaggá teszi ezt a világot.

Műfaja szerint a szoftver szerepjáték, így karakterünket is magunknak készítjük. A teljesen személyre szabott hősünk későbbi életútja is ránk van bízva: a főszereplő minden döntése a mi kezünkben van, és ezeknek valódi kihatása van a cselekmény alakulására.

Nagyon sok a lehetőség, néha egyszerűen elveszünk bennük Forrás: Origo

Azt is mi állíthatjuk össze, hogy miben legyünk igazán kiemelkedőek: a Fallout 4 egy óriási, összetett fejlesztési rendszert kapott, ami

rengeteg lehetőséget rejt, de cserébe kicsit átláthatatlan is.

A rendszer előtt elsőre még a több éves tapasztalattal rendelkező játékosok is gyakran értetlenül állnak, nemhogy azok, akik még teljesen kezdők.

Ugyanez elmondható a tárgykezelésről: a szoftver lehetőséget biztosít gyakorlatilag minden utunkba kerülő kacatot felvenni,

a gyűjtögető játékos pedig hajlamos minden szemetet magával cipelni.

Ezzel csak az a baj, hogy hála az átláthatatlan menünek, mire észrevesszük, hogy tárgyaink felére gyakorlatilag semmi szükség nincs, addigra gyakran teljesen eltelítik a "hátizsákunkat".

Ilyen lehet Vasembernek is

Ugyan picit bonyolult és nehezen átlátható, a Fallout 4 játékmenete egyébiránt fantasztikus szórakozás. A játék külső és belső nézetben egyaránt játszható, és az, hogy inkább akciójátékként, vagy inkább szerepjáték módjára játszanánk, ránk van bízva. A kezelés könnyed és kézreálló, a belső nézetes mód pedig könnyedén felveszi a versenyt napjaink akciójátékaival.

A főattrakció egyértelműen a páncél Forrás: Origo

Persze az igazi akció a Fallout játékokban akkor kezdődik, amikor egy Power Armorban vagyunk. Ezek tulajdonképpen óriási erőpáncélok, melyekbe belebújva sokkal erősebbek és ellenállóbbak vagyunk. A Fallout 4-ben több ilyen páncél is van, mindegyiknek megvannak a maga sajátos tulajdonságai, a játék végére pedig

az ügyesebbek igazi Tony Starknak érezhetik magukat

a páncélok rengetegében.

Az egyetlen hátulütőjük, hogy energiát, üzemanyagot is igényelnek, így csak akkor érdemes használni őket, amikor tényleg elkél, ellenkező esetben szorult helyzetben cserben hagyhatnak minket.

Kár, hogy ocsmány

A legtöbb területen a Fallout 4 messze kimagaslik az átlag videojátékok közül, páratlan tartalma és magával ragadó hangulata egyértelműen az év legjobbjai közé emeli. Van viszont valami, amiben a játék csúnyán alulteljesít, ez pedig a technikai megvalósítás.

Amikor először játszottam a játékkal, még csak úgy fogalmaztam, hogy "nem annyira szép, mint reméltem", illetve néhol "kicsit csúnyácskának" neveztem. Egy teljes végigjátszás után már kimondom:

a Fallout 4 egyszerűen csúnya.

Bár a játék a távoli jövőben játszódik, én mégis a múltban éreztem magam. Főleg a 2006-os év játékait felelevenítő megvalósításokat látva. Bár vannak szép részei, összességében nehéz elhinni, hogy ezt nem PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra szánták eredetileg (pedig tényleg nem).

Ez a látvány ma már egyszerűen kevés Forrás: Origo

A csúnyácska külsőnél még zavaróbb, hogy bizonyos hibák akadályoznak is minket. Ekkora játéktér esetén nem ritka, hogy a szoftverben maradnak bakik: például eltűnő, repülő tárgyak, vagy átlátszó falak.

A Fallout 4 viszont gyakorlatilag hemzseg ezektől, már az első fél órában

megölték egyszer a karakterem, mert szó szerint beleolvadt a padlóba a lába.

Kár, mert a dizájn maga kifogástalan, és a hangok is nagyszerűek. Ha ezekhez egy stabil technikai színvonal, és értékelhető grafika párosulna, egyértelmű lenne, hogy a Fallout 4 az év legjobbjai közt van.

A rajongók nem panaszkodhatnak

Persze így sincs okunk panaszkodni: nagyszerű, élvezetes és főként tartalmas játék lett az új Fallout. Ha kicsit közelebb lenne a mai kor igényeihez, egy átláthatóbb rendszert és egy szebb megjelenést kínált volna,

kihagyhatatlan játékként lehetne jellemezni.

Így csak egy kiváló szoftvernek, ami nem szól mindenkinek, de akinek igen, annak több száz órás szórakozást fog nyújtani.