Rabszolgaként dolgoztat az Apple

apple iphone foxconn gyár tablet tüntetés
Participants dressed as Foxconn workers take part in a protest against Taiwanese technology giant Foxconn, which manufactures Apple products in mainland China, outside an Apple retail outlet in Hong Kong on May 7, 2011. Taiwanese technology giant Foxconn treats its workers like "machines" a Hong Kong based labour group said on May 3, after a survey based on interviews with the firm's workers in mainland China. At least 13 Foxconn employees died in apparent suicides last year, which rights activists blamed on tough working conditions in a case that highlighted the challenges faced by millions of Chinese factory workers. AFP PHOTO / Antony DICKSON
Vágólapra másolva!
Elmarasztalták az Apple-t, amiért rosszul bánik a munkásaival. A cég kínai gyáraiban spártai körülmények között robotolnak az emberek.
Vágólapra másolva!

Béremelésre és a munkaidő csökkentésére szólította fel az Apple-t egy munkajogi szervezet. A cég sanghaji iPhone-gyárában ugyanis

nagyon alacsony fizetésért dolgoznak a munkások,

ráadásul egész álló nap.

A Pegatron nevű cég tulajdonában lévő gyár százezer embert foglalkoztat. Az üzemet az Apple bérli, iPhone-okat és iPadeket készítenek benne.

Véres verejtékkel készül a népszerű csúcsmobil Forrás: AFP/William West

Itt készül többek között az idei iPhone 6s is.

A szervezet 1,85 dolláros (510 forint) órabért mért a dolgozóknál, akik sokszor tízórás műszakokban robotolnak, hogy kiszolgálják a megrendelő igényeit. Tavaly ősszel és télen minden munkásra 20 óra túlóra jutott egy héten.

Havonta nagyjából 753 dollárt (207 ezer forint) keresnek így.

Ez nem tűnik olyan kevésnek, de a fent említett 20 órás túlóra kötelező a szervezet szerint, azaz nem 40 órára jut ez a bér, hanem 60-ra.

Van azonban olyan terület, amin javult az Apple. Két éve a 35 év feletti, a tibeti és ujgur származású jelentkezőknek esélyük sem volt bekerülni a gyárba, ez a fajta diszkrimináció azonban 2015-re eltűnt.