Kiszivárgott az androidos Cortana

cortana xbox microsoft
Vágólapra másolva!
Idő előtt kiszivárgott az androidos Cortana. A Microsoft saját virtuális asszisztense elég okos, de sajnos nagyon nem mindegy, hol használja az ember.
Vágólapra másolva!

Frissítés: cikkünk írása után a Microsoft megerősítette, hogy a Windows 10-zel együtt debütáló Cortana első körben az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kínában, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban lesz elérhető. A második körben a japánok, ausztrálok, kanadaiak és indiaiak kezdhetik meg a beszédfelismerő tesztelését, majd még idén Brazíliában és Mexikóban.

A július végén megjelenő Windows 10 operációs rendszer egyik nagy PC-s újdonsága a Microsoft saját virtuális asszisztensének bevezetése lesz. Cortana, a Halo című videojáték mesterséges intelligenciája minden Windows-felhasználó segítségére siet, hogy készségesen válaszoljon a neki szegezett kérdésekre,

megmondja, milyen idő lesz, mit játszanak a mozik, vagy hol érdemes ebédelni.

Az okos beszédfelismerő, ha tud angolul

Cortana már része a Windows okostelefonos kiadásainak, bár még közel sem támogat minden nyelvet, így például a magyart sem. A hangparancsokat értelmező rendszer az új Windowsnak is része lesz, így a mikrofonnal szerelt számítógépeken és táblagépeken sem lesz szükség minden parancs begépelésére. Alapesetben vagy a mikrofonikonra kell bökni, vagy ha engedélyeztük, a "Hey, Cortana" kifejezésre is előjön a digitális titkár.

Cortana a Windows Phone mobilfelhasználók számára már elérhető, Androidon és iOS-en azonban még nem jelent meg - hivatalosan. Ugyan az androis változat most kiszivárgott, mi pedig kipróbáltuk.

Ez még a tesztverzió

Az androidos Cortana egyelőre abban különbözik a Windows phone verziótól, hogy még egyelőre független forrásból, .apk fájlként lehet letölteni. Figyelmeztetnek, hogy mivel egy megjelenés előtti tesztverzióról van szó, ezért sem az általa kínált funkciók, sem a rendszer biztonságfaktora nem a végleges.

Az androidos Cortana elvileg mindent tud, amit a WP-s változat. Forrás: Origo

Telepítése után mindenesetre azonnal elindul, és a bemutatókról ismert kék kör alatt kedélyes kérdéssel érdeklődik a felhasználó hogyléte felől. A választ meg se várva azonnal bedobja a nap legnépszerűbb híreit, a helyi időjárást, valamint felsorol pár közeli éttermet, hátha éhes a készülék tulajdonosa.

Ezeket az információkat eleinte a Microsoft-fiók alapján olvassa ki, melynek megléte elengedhetetlen a Cortana használatához. Bár alapjáraton minden felhőben tárolt adathoz hozzáfér a szoftver, már

az első indításkor lezajló, gyors betanításkor felhívja a figyelmet a részletes beállítási lehetőségekre.

A jobb felső sarokban található gombbal előhozhat menüsor Notebook nevű opciója alatt láthatjuk, hogy a Bing keresőmotorja milyen információkat tárol rólunk, és ha akarjuk, kitörölhetjük vagy bővíthetjük a repertoárt.

Igen, Bing: a Microsoft a saját keresőmotorjára építette fel Cortanát, ami az Egyesült Államokban hatásos megoldás, Magyarországon viszont nagyon sok lehetőségtől vesznek el a felhasználók, hisz a Bing korántsem olyan felkészült errefelé, mint mondjuk a Google.

A bétaverzióban testre szabhatók a biztonsági beállításaink. Forrás: Origo

A rendszer így is igyekszik azért a kedvünkre tenni: képes más alkalmazásokkal együttműködni, kikeresni címeket, helyeket, és egyéb appokat elindítva gondoskodik róla,

hogy választ kapjunk a szóban vagy írásban feltett kérdéseinkre.

Cortana egyedül angolul ért, úgy viszont remekül: én nem vagyok anyanyelvi angolos, de az asszisztens minden szavam azonosítani tudta. Mivel pedig be lehet állítani kedvenc helyeket, naptári időpontokat, emlékeztetőket, ezért elméletben hasznos alkalmazás lehet az asszisztens, mely még arra is figyelmeztethet, hogy ideje munkába indulnunk.

Még közel sincs kész

Mindez persze csak elméletben van így. A kiszivárgott verzió egy nem publikus béta, és mint ilyen, sok tesztelés kell még, mire minden eleme üzemkésszé válik. A rövid tesztelés során Cortana néha nem volt hajlandó megszólalni, másszor kifagyott, a Google Mapsnek pedig olyan koordinátákat küldött egy hamburgerező megkeresésekor,

hogy az képtelen volt értelmezni az adatokat.

Egyes kérdésekre pedig sosem adott választ az amúgy is lassú, sokat töltő rendszer, pedig egy LG G3-as készüléken futott, amely még ma sem nevezhető gyenge szerkezetnek.

Cortana a Windows 10 asztali változatában is fellelhető lesz. Forrás: Microsoft

Ráadásul a Bing miatt egy csomó találat teljesen irreleváns volt. Hiába a helyadatok, ha például magyar híroldalakat alig talál meg a rendszer, az Origóra keresve sem jött be a címlap, csak valamelyik ezer éve beindexelt aloldal. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy Magyarországon az ősszel induló Google Now-nak több esélye lesz:

hiába, kilenc nap múlva megjelenik a Windows 10, ennyi idő alatt pedig a Microsoft sem tud csodát tenni.

Belelát a telefonba

Az azonban már a bétaváltozat alapján is levonható következtetés, hogy a Cortana által képviselt irányvonal egyáltalán nem rossz. A szoftver tényleg belelát a telefonba, képes a Microsofttól idegen környezetben is érvényesülni.

Bár a konkurensek előretörése mellett nem biztos, hogy sokan használják majd, a Windows 10-zel is összekapcsolható alkalmazás arra mindenképp jó lehet, hogy az asztali számítógépünkre telepített Cortana

a mobiladatok elemzése alapján még jobb, még pontosabb információkkal lásson el a fáradt reggeleken.

Az androidos verzió a korábbi tervek szerint júniusban jelent volna meg, az iOS-alapú appra azonban bizonytalan ideig még várni kell.