Ezreket követett le a rendőrség a hétvégén

angol rendőrség brit
LONDON, ENGLAND - JANUARY 08: Armed British Transport Police officers patrol the Eurostar platforms at St Pancras railway station on January 8, 2015 in London, United Kingdom. France is on maximum security threat level after twelve people were killed, including two police officers, at the offices of the satirical magazine Charlie Hebdo in Paris. Peter Macdiarmid/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Közel százezer ember arcát azonosított be a rendőrség egy hétvégi zenei fesztiválon. A résztvevők nem tudták, hogy ellenőrzik őket.
Vágólapra másolva!

Arcfelismerő programmal ellenőrzött le 90 ezer fesztiválozót a Leicestershire-i rendőrség. Az akcióról nem tudtak a Download nevű rendezvény résztvevői, a szerv pedig állítja, hogy a fel nem használt adatoktól megszabadultak.

– mondta Chris Haward rendőr, hozzátéve, hogy az eddigi eredmények még nem elegek a módszer tökéletes elemzésére.

A jogvédők aggódnak

A rendőrség arcalapú azonosító rendszere nem mindenki tetszését nyerte el. Renate Samson, a brit Big Brother Watch nevű személyes adatvédelmi szerevezet munkatársa aggasztónak nevezte az akciót, különösképp mert

a Download résztvevői tudtuk nélkül fizettek a megfigyelésért.

A brit rendőrség tavaly nyáron vásárolta meg a NEC által fejlesztett NeoFace nevű szoftvert, az első nyíltszíni bevetésig azonban egészen eddig várni kellett.