Ilyen az iPhone, ha a Samsung gyártja

iphone 6 galaxy alpha
Vágólapra másolva!
Kézbe fogtuk, de a Galaxy Alphát még így is alig lehet megkülönböztetni egy iPhone 6-tól. Nagyon vékony, nagyon könnyű, de jobb vétel az új Apple-mobilnál?
Vágólapra másolva!

Ha a Samsung új mobilján a képernyő felett nem helyezik el a gyártó nevét, első ránézésre nem is lehetne megkülönböztetni az iPhone 6-tól. Bátran lehetne őket illusztrációként használni egy ipari kémkedésről szóló dokumentumfilmben: majdnem ugyanúgy néznek ki, egyformák a méreteik, és még a hardveres paramétereik is roppant hasonlók.

Okostelefon még nem volt ilyen könnyű

Eddig a Samsung főként tepsimobiljaival aratott, a Galaxy Alpha viszont egy szupervékony és rendkívül könnyű készülék. Ha egyszerre fogjuk az iPhone 6-tal, mindkét telefon egyformán pillekönnyűnek tűnik, pedig a gyári adatokból kiderül, hogy az Alpha 15 grammal könnyebb.

Lát eltérést? Balra az iPhone 6, jobbra a Galaxy Alpha Forrás: Origo


Bár az új Samsungot fémkeret tartja egyben, előlapja üveg, hátlapja viszont műanyagból készül, de ez legalább levehető, így hozzáférni az akkumulátorhoz is. Meglepő módon viszont a beépített 32 gigás memóriát egyáltalán nem lehet bővíteni. Az iPhone 6-ból 32 gigabájtos típus nem is létezik, csak 16, 64 és 128 gigabájtos modellekből áll a választék.

A Samsung Galaxy Alpha Fotó: Csanádi Márton - Origo


Vékonyságuknak köszönhetően mindkét telefont kényelmes hurcolni akár egy szűk farmerzsebben is, ám ennek ára van: csak elég kicsi akkumulátor fért beléjük, mindenképp napi töltést igényelnek.

Amikor nem az iPhone a szebb

Az iPhone 6-nak a hátlapja is fémből van, ezért tapintásra sokkal masszívabbnak tűnik. Az iPod Touchéhoz hasonló legömbölyített széleket jó megfogni. Viszont a készülékház tetején és alján lévő műanyag betétek az Apple-höz méltatlanul csúffá teszik az új modellt. Az APPSolute.hu szervizesei azonban elmagyarázták, hogy ezeknek gyakorlati hasznuk van: a korábbinál jobb vételt biztosító antennák vannak mögöttük.

A Samsung Galaxy Alpha alig dudorodik ki a zsebből Fotó: Csanádi Márton - Origo



Ahogy a fotónkon is látszik, az iPhone 6 hátlapi kamerája kiemelkedik a hátlapból, ami miatt az asztalra rakott telefon bizony billeg. Az Alpha kamerája is kidudorodik, de az középen van, így ez nem túlságosan zavaró. Mit tehetnek az iPhone-osok? E videó szerint síkra kell reszelni a hátlapot, de a szervizesek ezt egy egyszerű gumitokkal megoldották: az pont olyan vastag, hogy felhelyezése után többé nem billeg a telefon.

Még mindig a Retina-kijelző a legjobb?

A Galaxy Alpha és az iPhone 6 képernyői egyaránt 4,7 colos méretűek, az előbbi telefon több mint 921 ezer darab képpontot, az utóbbi több mint egymillió képpontot tartalmaz. Az iPhone-ban LCD, a Samsungban AMOLED kijelző van: az utóbbi szebben jeleníti meg a színeket, de a felépítéséből adódóan kicsit olyan a képe, mintha egy harisnyán át néznénk a betűket, és a fehér színű háttér is kissé szürkés rajta.

Balra az iPhone 6, jobbra a Samsung Galaxy Alpha Forrás: Samsung



Az iPhone 6 és a Galaxy Alpha közül az előbbi képminősége volt jobb, ám mindkettőnél találhatunk szebbet akár tízezrekkel olcsóbban is: a full-HD felbontás ma már nem számít extrának, az LG G3-asában, de még a Samsung saját telefonjaiból is van ennél szebb képű kijelző. Az biztos, hogy már nem az Apple áll az élen a Retina-kijelzőivel. Bár a kijelzőméret azonos, valamiért a Samsung beépített virtuális billentyűzetét elég picinek találtuk, tesztelőnk folyton félregépelt rajta álló módban.

Négy mag jobb két magnál?

Bár a Samsung telefonjában duplaannyi memória van, mint az iPhone-ban, és a processzora sem két-, hanem négymagos, egyáltalán nem lassabb a Galaxy Alphánál, az Apple iOS-e ugyanis jobban optimalizálva van a hardverre, míg az Android univerzális, nem csak néhány készüléktípusra korlátozott rendszer. Jelentős változás, hogy már az iOS 8-ban is lecserélhető a virtuális billentyűzet, ez eddig az Android kiváltsága volt.

Ennyivel vékonyabb az LG G2-nél a Samsung Galaxy Alpha Fotó: Csanádi Márton - Origo



A Galaxy Alpha kamerája 12 megapixeles, és akár ultra-HD felbontású videót is lehet készíteni vele néhány perc hosszúságig. Bár ez egyelőre elég felesleges extra, a legtöbb otthonban nincs is a megjelenítésére alkalmas képernyő. Az iPhone 6 kamerája csak 8 megapixeles, de speciális autofókusza van, és lehet vele másodpercenként 240 képkockás sebességgel lassított felvételeket készíteni. Videóból full-HD felbontásút rögzít.

Ma már mindenki néz videót az okostelefonján: noha az Alpha és az iPhone 6 hangszórói egyaránt a telefonok alján vannak, az Apple mobilja sokkal nagyobb hangerőt és jobb, mélyebb hangokban is teli hangzást biztosít.

Mindkettő szkenneli az ujjunkat

A Samsung Galaxy Alphában a menügomb egyben ujjlenyomat-olvasóként is szolgál: a képernyő aljára helyezett ujjbegyünket kell elhúzni rajta az azonosításhoz. A rendszer sokat javult a Galaxy S5 megjelenése óta: azon a telefonon még nagyon sokszor hibázott az azonosító, az Alphán viszont már alig.

Így dudorodik a Galaxy Alpha kamerája Forrás: Origo



Az Alphán sokkal kevesebb a tévesztés, de az iPhone 6-ba épített szenzor még így is sokkal praktikusabb: arra csak rá kell raknunk az ujjunkat, fél kézzel is könnyen használható. A Samsungnál csak akkor működik ez, ha eleve valamelyik hüvelykujjunkat regisztráljuk be - ám ilyenkor a felismerés hatékonysága sokat romlik. Az Alpha inkább azt szereti, ha valamelyik mutatóujjunkat húzzuk végig rajta, ami viszont kétkezes művelet.

Így áll ki a hátlapból az iPhone 6 kamerája, és a nem túl szép műanyag betétek Forrás: Origo

Mindkét telefonban található NFC-lapka, ez teszi lehetővé, hogy egy terminálhoz közel tartva a telefont fizetni lehessen velük. Az iPhone 6-ban a chipet kizárólag az Apple Pay szolgáltatás használhatja, az azonban még Amerikában is csak a jövő hónapban indul. Jelenleg az Alphával sem lehet fizetni itthon, de várhatóan még az idén elindul a MobilTárca szolgáltatás, ami majd lehetővé teszi ezt.

Naponta töltendők

A szupervékony kivitelnek ára van: a Galaxy Alpha házába csak egy kis (1800 milliamperóra) kapacitású akkumulátor fért el. Ez már átlagos használat mellett is 60 százalékra merült délutánra, tehát ezt a telefont naponta fel kell tölteni. Az iPhone 6-ban is hasonló méretű telep van, bár az az előzetes tesztek szerint kicsivel jobban bírja szuflával, de azt sem többnapos használatra tervezték.

Fotózás a Galaxy Alphával Fotó: Csanádi Márton - Origo



Kinek érdemes megvennie a Samsung Galaxy Alpháját? Akinek kifejezetten fontos, hogy szűk farmerjének zsebébe is egyszerűen becsúsztathassa az okosmobilját. Erre a célra egyébként az ugyancsak vékony és könnyű iPhone 6 is jó választás. De semmi másban, hiszen ezek a telefonok drágák, a Samsung Galaxy Alpháért a magyar árkereső portálok szerint jelenleg 200 ezer forintot kérnek el kártyafüggetlenül. A németeknél az iPhone 6 a háttértártól függően hétszáz-nyolcszáz euróba kerül, ami 220-250 ezer forintnak felel meg. Ennyiért már víz-, és ütésálló kivitelű Sony Xperia Z3-ast is lehet venni.

A Samsung Galaxy Alpha félkezes használata Fotó: Csanádi Márton - Origo



Lényegesen olcsóbban is lehet már – vastagabb – szupermobilt venni: egy Samsung Galaxy S5 180-190 ezer forintba kerül, az LG G3-as ára 160-170 ezer forint, egy Nokia Lumia 930-ast 160 ezer forintért haza lehet vinni kártyafüggetlenül. A régebbi Xperia Z1 - ugyancsak vízálló - 150 ezer forintért kapható itthon.

Köszönjük Gér Mihálynak, hogy kipróbálhattuk az iPhone 6-osát!