Szoftverhiba miatt 1 pennyért adta termékeit az Amazon

amazon
Az Amazon raktára egy hónappal karácson előtt
Vágólapra másolva!
A hibát felfedező vásárlók tucatjával vásárolták a néhány forintos termékeket. Az internetes áruház alaposan ráfizetett.
Vágólapra másolva!

A múlt héten pénteken este hét és nyolc óra körül az Amazon brit internetes áruházának piacterén több ezer külső kereskedő által kínált termék vált megrendelhetővé egy pennyért, vagyis néhány forint körüli áron – írja a Guardian. Néhány napja a Google Play áruházban a magyar felhasználók is hasonló hiba miatt vehettek meg néhány forintért mozifilmeket.

Leárazta a szoftver a termékeket

A lap beszámolója szerint nem rendkívüli akció, hanem egy szoftverhiba generálta a rendkívül kedvező árakat. A szoftverhiba csak azokat a kereskedőket érintette, akik a Repricer Express nevű brit szoftvert használták a rendelések kezelésére. A vállalat vezetője, Brendan Doherty a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy rendkívül sajnálja a történteket.

Az Amazon raktára egy hónappal karácsony előtt Forrás: Origo


Van is mit sajnálnia: a hihetetlenül alacsony árakat a felhasználók is kiszúrták, és azonnal tömegével kezdték megrendelni a termékeket. Erre egy órán át volt lehetőségük, ennyi idő kellett a szoftvert fejlesztő cégnek a probléma orvoslására.

Százasával adták fel a rendeléseket

Az MB Housewares nevű, termékeit az Amazon piacterén értékesítő internetes kereskedő a Guardiannek elmondta, hogy egyetlen óra alatt ezerhatszáz megrendelés érkezett a rendszerükbe, a vásárlók tíz, ötven, száz darabokat rendeltek az eredeti ár töredékéért elérhetővé vált termékekből.

Martin Le Corre, a kereskedés vezetője szerint még az egyik riválisuk is felhívta őket, hogy figyelmeztessen: árucikkeiket egypennys áron kínálják. Bár a hiba észlelésekor azonnal lekapcsolták az MB Housewares internetes boltját, ekkorra már harmincezer font – tehát 11,7 millió forintnak megfelelő – értékben futottak be teljesítendő megrendelések. Ezeket az Amazon rendszere már feladott státuszúnak jelölte, ezért a kiszállításukat már a kereskedő sem tudta visszavonni, a szerencsés vásárlónak kiszállítják a bagóért lekattintott terméket.

Rossz minősítéstől félnek a kereskedők

Bár a Guardiannel az Amazon közölte, hogy megpróbál megoldást találni a fizikailag még nem feladott, de már annak minősített termékek megrendeléseinek törlésére. Így ugyanis a kereskedők nem buknál el a készleteiket, bár az eladói értékeléseik ez esetben is csorbát szenvednek, de elvileg az Amazon ezt is meg fogja oldani – ígérte a Guardiannek.