Nyomtatott autót teszteltek New Yorkban

nyomtatott autó
Vágólapra másolva!
Versenyautóra hasonlít a 3D-nyomtatott Strati, amely rekordidő, mindössze hat nap alatt készült el.
Vágólapra másolva!

New York-ba érkezett a Strati néven ismert, 3D-nyomtatással készült, vezetésre alkalmas kisautó. A Local Motors a chicagói International Manufacturing Technology Show keretében nyomtatta ki a mopedautót a közönség szeme láttára. Persze nem a teljes jármű készült 3D-nyomtatással, így az acél váz, az elektromos motor, az akkumulátor és a kerekek sem ezzel a technológiával kerültek a szerkezetbe.

Ugyan nem a Strati a világ első nyomtatott, és működőképes autója, az Urbee és annak továbbfejlesztett változata, az Urbee 2 beelőzte a Local Motorst, annak elkészültéhez 6 hónapra volt szükség. Ehhez képest a szeptemberi, chicagói kiállításon mindössze 6 nap alatt, 144 munkaórával sikerült elkészíteni a Stratit. A rekordsebességhez kellett az a műanyag, amelyet az amerikai energiaügyi minisztérium laboratóriumában fejlesztettek ki, azzal ugyanis óránként 20 kilogrammot tudtak kinyomtatni a karosszériából.

A szürke mopedautó nagyobb, mint amire számítottam a képek alapján - írta Lance Ulanoff, a Mashable riportere, akinek lehetősége nyílt egy tesztvezetésre New York-ban. “A karosszéria alacsonyan fekszik, mint egy versenyuató esetében, csak két egyedi, vörös bőrüléssel szerelték fel”. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a Strati végsebessége 80 kilométer per óra, vagyis száguldozni egyelőre biztos nem lehet vele.

Az egész jármű mindössze 40 alkatrészből áll, a karosszéria pedig 227 nyomtatott rétegből tevődik össze. “Érzésre teljesen semleges, kemény műanyag, látszódnak az egymásra épülő rétegek”. A lökhárítót vízszint helyett függőlegesen nyomtatták ki, hogy baleset esetén ne kelljen a teljes karosszériát kicserélni, csak a sérült részeket.

A kormánykeréken található az automata váltóhoz tartozó háromgombos kapcsoló (D-N-R). A mopedautó szinte teljesen hangtalanul közlekedik. Mivel csak viszonylag lassú közlekedésre képes, sem légzsák, sem biztonsági öv nem található benne.

A Strati értékesítését a következő 12 hónapon belül kezdik meg, becslések szerint 18 ezer dollár lesz az indulóára, azaz mintegy 4,5 millió forint.