Így láthatja, ki hallgatja épp ugyanazt a dalt

zene spotify serendipity térkép
Mindkét felhasználó Pitbull és Kesha közös számát hallgatja épp
Vágólapra másolva!
A jövő társkeresője lehet az a program, amelyet a Spotify dobott piacra. A világtérkép folyamatosan mutatja azokat a városokat, amelyekben épp ugyanazt a dalt hallgatják egyszerre.
Vágólapra másolva!

Minden egyes másodpercben van legalább két ember a világon, aki éppen egy időben hallgatja ugyanazt a zeneszámot. A Spotify ennek bemutatására hozta létre legújabb online, valós időben frissülő térképét, a Serendipityt. A program pontossága egy tized másodperc, összehasonlításképp épp ennyi az átlagemberek refelexideje is.

Látványos, zenélő világtérkép

A világtérkép folyamatosan frissül: a képernyőn mindig felvillan két város, illetve a szám címe. A dal pedig a másodperc töredékére elkezdődik, mígnem bejön az újabb adat, és az újabb szám.

Mindkét felhasználó Pitbull és Kesha közös számát hallgatja épp Forrás: kylemcdonald.net/serendipity

A honlap maga nem túl hasznos, viszont annál látványosabb: rávilágít arra a tényre, milyen gyorsan is terjed a zene, és éri el a Spotify felhasználóit világszerte. Másrészt érdekes kutatás is készülhetne abból, mit is hallgatnak az emberek a világ különböző pontjain.

Hatalmas adatbázissal dolgoznak

A Serendipityt a cég első számú művésze, a brooklyni Kyle McDonald hozta létre, aki a Spotify hatalmas adatbázisát fért így hozzá. Minden egyes pillanatban 25-50 millió felhasználó hallgat zenét (a Spotifyon), 10-20 ezer dal kezdődik el minden egyes másodpercben. Ezt a hihetetlen nagy adatmassza nyújtotta a Serendipity alapját.

Társkereső (is) lehet a jövőben

McDonald volt, aki a közösségi oldalakon megosztott zenékből valós idejű playlistet hozott létre, ahogy azt is vizsgálta, miért kattintanak a felhasználók a szám ugyanazon részén a következő gombra.

“Képzeljük el, hogy a mostani elgondolás alapján a jövőben létrejönne egy app, amely azzal a személlyel párosítana össze minket, aki épp ugyanakkor, ugyanazt a számot hallgatja - akár egy társkereső az azonos érdeklődés alapján” - mondta a Spotify szakértője.