Új tengeralatti kábellel kerülnék meg az NSA-t

Vágólapra másolva!
A kommunikációs kábel Brazíliát és Európát köti majd össze az USA közbeiktatása nélkül.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szeirnt a tengeralatti optikai kábel létesítéséről hétfőn állapodott meg a brazil kormány az Európai Unióval Brüsszelben. A tervek szerint az optikai szál Lisszabont fogja összekötni Fortalezával.

A kábel fektetése 185 millió dollár, vagyis 41,6 milliárd forintos költséggel jár majd, ám a kontinensek közötti közvetlen kapcsolat garanciát jelent majd arra, hogy az azon folyó kommunikációt nem tudja majd lehallgatni az amerikai Nemzetbizotnsági Ügynökség (NSA) - nyilatkozta Dilma Rousseff, Brazília köztársasági elnöke.

Rousseff tavaly tiltakozásképp lemondta korábban tervezett washingtoni látogatását is, miután kiderült, hogy telefonját lehallgatta az NSA. Jelenleg országa számára az USA-tól független, alternatív kommunikációs csatornákat keres. Brazíliát és Európát ugyan már összeköti egy létező kommunikációs kábel, ám az már nem elég fejlett, mivel csak hang továbbítására alkalmas, az új optikai szál pedig adatátvitelre is használható lesz - írja a Reuters.