Már a Holdon is van szupergyors internet

Lunar Lasercom Optical Communications Telescope Laboratory, NASA, turbó net
Vágólapra másolva!
Lézer segítségével képes szupergyors sebességgel kommunikálni a NASA a Hold környezetét kutató szondájával. Megdőlt az űrbeli internetes adatátviteli rekord.
Vágólapra másolva!

A Wired híradása szerint az amerikai űrügynökség a Hold környezetében található légkört és port kutató, 380 ezer kilométeres távolságban lévő LADEE nevű szondával képes volt 622 megabit/mp-es letöltési és 20 megabit/mp-es feltöltési sebességgel kommunikálni. Magyarországon a jelenleg elérhető leggyorsabb otthoni széles sávú internet 250/20 megabites sebességű átvitelt biztosít.

A LADEE fedélzetén egy lézerfényt használó adatátviteli eszköz prototípusát helyezték el, míg korábban a szondák rádióhullámok segítségével kommunikáltak a Földön lévő, hatalmas méretű rádióteleszkópokkal, amelyekkel ötödekkora sebességet lehet elérni.

Ez a lézeres berendezés végzi az adatátvitelt a szonda és a Föld között Forrás: NASA


Bár a lézerrel sokkal gyorsabban lehet adatokat továbbítani, az ilyen adatkapcsolat kidolgozása nagyon nehéz feladat volt, mert a szondában lévő egységnek pontosan a földi vevőegységek valamelyikébe – ezek Új-Mexikóban, Kaliforniában és Spanyolországban találhatók – kell továbbítania koncentrált fényét. Ha a rálátás nem biztosított, az adattovábbítás megszakad.

A NASA közlése szerint a lézeres rendszer a két bolygó optimális elhelyezkedése esetén képes ilyen sebességre, ha a Hold a földi vevőegységek mellől nézve a horizont közelében helyezkedik el, a nagy utat megtevő fény olyan sok interferenciának van kitéve, hogy csak lassabban tud működni a sok hibakorrekció miatt.

A földi egység így kommunikál a holdi szondával Forrás: NASA

A Wired szerint a LADEE szondában lévő Lunar Laser Communicacion Demonstration (holdi lézerkommunikációs demonstráció) egység egy fejlettebb, várhatóan 2017-re elkészülő Laser Communications Relay Demonstration (lézerkommunikációs közvetítőhálózat) rendszer előfutára, amely a majdani, bolygók közti internetkapcsolat alapjául szolgálhat.