Magyar lányok a legjobb robotépítők között

Vágólapra másolva!
Negyedik helyezést ért el az eindhoveni Robocup 2013 versenyen a nyírbogdányi baptista fenntartású Kazinczy Ferenc Általános Iskola csapata.
Vágólapra másolva!

Harminckét ország kétezer-ötszáz versenyzőjével mérte össze az erejét az eindhoveni Robocupon három 12 éves nyírbogdányi lány. Papcsák Nóra, Jakab Ágnes és Poór Fanni saját tervezésű és építésű robotokkal indultak a versenyen.

A lányok három éve foglalkoznak a robotok építésével és programozásával. Kezdetben csak informatika órán tanultak a gépekről, később azonban külön foglalkozásokat is szerveztek nekik. A felkészülés meghozta az eredményét, magyar csapat a dobogó közelébe került.

Táncolni és menteni kellett

A robot világbajnokságon a foci mellett mentési munkát kellett végezniük és táncbemutatót is kellett tartaniuk a gépeknek. A furcsa feladványok nem idegenek a robotversenyektől. A márciusi bécsi selejtezőn robotszumó és vonalkövetés volt a speciális feladat. A lányok és felkészítő tanáruk, Abán Csaba több mint húsz különböző versenyen vettek részt, hogy megszerezzék a részvételi jogot a világkupára.

A Robocupon több korkategóriában indulnak versenyzők. A nyírbogdányi csapat egyelőre a Junior kategóriában indult, de ha a jövőben is jó robotokat építenek, akár egyetemistaként is visszatérhetnek a versenyre.