Nem lehet blokkolni a készülék árával tartozók hívásait

Vágólapra másolva!
A hírközlési hatóság határozata szerint a magyar mobilszolgáltatók nem korlátozhatják azoknak az ügyfeleiknek a kimenő hívásait, akik csupán készülékük törlesztőrészletének fizetésével vannak elmaradva, a távközlési díjakat azonban befizetik.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken nyilvánosságra hozott határozatában egyértelműen kimondja, hogy a magyar mobilszolgáltatók nem korlátozhatják ügyfeleik kimenő hívásait abban az esetben, ha azok csak a készülék részleteinek fizetésével vannak késedelemben, de számlatartozásuk nincs.

Az NMHH a T-Mobile eljárása miatt indított vizsgálatot, miután a vállalat egyik ügyfele előfizetői szerződésének megkötésekor új készüléket is vásárolt, melynek árát részletekben kellett törlesztenie.Később számlatartozása keletkezett, illetve a készülék esedékes részletének befizetésével is megkésett. A szolgáltató felszólítására a számlatartozását befizette, de az elmaradt készülékrészletet nem, mivel arról a felszólítás nem értesítette. Ezt követően a Magyar Telekom arra hivatkozva korlátozta előfizetője kimenő hívásait, hogy bár a mobilszolgáltatásra vonatkozóan nem volt tartozása, de a készülékrészlettel késedelembe esett.

Az NMHH a vizsgálat után határozatban tiltotta meg a Magyar Telekomnak, hogy előfizetői kimenő hívásait korlátozza, ha az ügyfél a telefonszámlával nem, csak a kedvezményesen vásárolt készülék árával tartozik. A határozat értelmében a többi piacon lévő opetáror sem élhet ezzel a lehetőséggel. A kimenő hívásokat a cégek csak akkor korlátozhatják, ha az ügyfél a mobiltelefon vagy mobilinternet díjának megfizetésével van elmaradva. Az NMHH szerint a korlátozás csak akkor alkalmazható, ha a tartozást az erről szóló felszólításban is megjelölt, legalább harminc napos határidő alatt sem fizették meg.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.