Bérelni is lehet az új Office-t

Vágólapra másolva!
A magyar boltokban is keddtől kapható a világ legnépszerűbb irodai programcsomagja, az Office új, 2013-as kiadása. A többek közt Wordöt, Excelt és PowerPointot is tartalmazó programcsomagot már nemcsak megvenni, hanem bérelni is lehet. Tudunk vele számítási felhőben dolgozni, de csak Windows 7 és 8 alatt fut. Összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat a szoftvercsomagról.
Vágólapra másolva!

Az új Office béta-verzióját már csaknem egy éve bárki használhatja, de a Microsoft irodai programcsomagjának végleges verziója kedden került a magyar boltokba. Az Office 2013-at a cég alapvetően már letölthető változatban árulja, de bérelni is lehet a programcsomagot. A bérelhető verziót Office 365-nek hívják. A szoftvercsomagnak számos ingyenes alternatívája van, például a LibreOffice, illetve a böngészőből elérhető Google Dokumentumok és az Office Web Apps szerkesztők, bár a mai napig a Microsoft Office-át használják a legtöbben.

Az Office 2013 béta-tesztverziója keddtől számítva még 60 napig működőképes, azt követően csak olvasó üzemmódban fog működni, azaz dokumentumokat nem lehet majd létrehozni vagy szerkeszteni benne, a meglévő fájlokat viszont azt követően is meg fogja nyitni. Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit az új Office-ról tudni érdemes.

Nem a Windows része az Office?

Sokan meg vannak győződve arról, hogy az Office a Windows operációs rendszer része. Ez eddig nem így volt, és a Windows 8-nak sem része az irodai programcsomag, az ilyen rendszerekhez is külön kell megvenni, ahogy a Windows 7, a Vista vagy az XP esetében is. Egyedül a mobilprocesszorral szerelt, vékony táblagépekre szánt Windows RT nevű verzióban található meg alapból az Office.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Táblagépen a OneNote kerek menüje a legpraktikusabb

A Windows RT azonban nem számít teljes értékű Windowsnak, mert csak a Windows 8-as applikációk futtatására képes, a hagyományos programokkal nem kompatibilis. Beépített Office-ának tudása sem egyezik meg teljesen a hagyományos kiadásokkal. Egyelőre hiányzik belőle például az Outlook levelező, továbbá a beépített Word, Excel, PowerPoint és OneNote alkalmazásokból is lefaragtak egyes kevésbé fontos funkciókat.

Mivel tud többet az Office 2013 a 2010-nél?

Az új Office-ban tovább fejlődött a kettővel korábbi generációban bevezetett szalagmenü, illetve az új Worddel már PDF-dokumentumokat is lehet szerkeszteni, ami eddig fájóan hiányzott belőle. A 2013-as csomag kezelőfelületét úgy tervezték, hogy táblagépen is kényelmesen lehessen használni, ha érintésmódba kapcsolják a programot. Korábbi tesztünk szerint a tabletes felhasználás a OneNote jegyzetelőprogram Windows Áruházból letölthető változatával a legpraktikusabb, abban ugyanis egy kör alakú, ujjal előhívható gyorsmenü is helyet kapott. Ez egyelőre az alapcsomagból hiányzik.

Az új Office online üzemmódban is működik: a kész dokumentumokat automatikusan egy SkyDrive-tárhelyre is feltölti - ez igény szerint kikapcsolható. Az online elérhető fájlokat egyszerűen meg lehet osztani másokkal, egy fájlon egyszerre többen is tudnak dolgozni, ami például egy szakdolgozat javítása esetén praktikus. Ezt persze már évek óta tudja a Google Dokumentumok és a Microsoft Web Apps nevű online szerkesztője is, de a feltelepíthető Office tudásában és formázási lehetőségekben jóval okosabb a böngészőből elérhető riválisánál.

Forrás: [origo]
Mentés a felhőbe - az új Office már nem csak a PC-re koncentrál

Természetesen az összes alkalmazás tartalmaz egy sor újítást, például a Word egy letisztult, minimalista felületű olvasómóddal bővült, amellyel nagyon kényelmesen lehet végigfutni egy hosszú dokumentumot. Az Excelben a mezők automatikus gyorskitöltését végző funkció intelligensebb lett. A PowerPointba most már közvetlenül a Facebookról, a Flickr-ről és a LinkedInről, vagy akár a YouTube-ról is lehet tartalmakat beszúrni, de a közösségi oldalak támogatása révén az azokon jelen lévő felhasználók profilképei is megjelennek az Outlook levelezőprogramban.

Miben különbözik az Office 2013 és az Office 365?

Az Office szoftverek közül a 2013-as az első olyan csomag, amelynek dobozában nincs DVD, csupán egy egyedi termékkulcskártya, amely az internetes letöltést és telepítést teszi lehetővé. Mivel az új szoftvert csak külön költség ellenében lehet DVD-n megrendelni a Microsofttól, ha valakinek nincs széles sávú internetje, érdemes egy wifis kávézóban elvégezni a telepítést. Ez a fajta licenc egy adott géphez van kötve, de semmilyen további költséget nem tartalmaz.

Már korábban is elérhető volt az Office 365, amely egy interneten keresztül elérhető, havi vagy éves díjas szoftverbérlet. Ezt eddig csak vállalkozások számára kínálták, az új Office megjelenésével azonban egy otthoni felhasználókat célzó csomagot is kialakított a Microsoft. A Otthoni prémium nevű előfizetésben bérelt Office-t öt számítógépre - ez windowsos PC vagy táblagép mellett lehet Mac számítógép is - lehet telepíteni, így akár a gyerek vagy a nagymama PC-jére is juthat legális szoftver. Az otthoni csomagban megvásárolt program nem használható egy vállalkozás számítógépén, a céges felhasználásra külön csomag létezik. Mígy a hagyományos Office 2013-at egyben lehet letölteni és telepíteni, az Office 365-ben vett csomagot a cég az internetes videókhoz hasonlóan streameli a felhasználó gépére: azaz ha például a Word letöltődött, azt már akkor használni lehet, amikor a többi komponens még letöltés alatt van. A letöltött szoftverek természetesen nem törlődnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Táblagépen akár rajzolni is lehet az új Office-ban

A bérleti konstrukció keretében mindig a legfrissebb Office-t kínálja a Microsoft, ha megjelenik a 2013-as verzió utódja, automatikusan arra válthat az ügyfél. A legolcsóbb otthoni hagyományos kiadással ellentétben a kölcsönzött Office nincs számítógéphez kötve, egy webes felületen bármikor átköltöztethető a licencjogosultság egy új gépre, ekkor persze a régin a programcsomag használhatatlanná válik. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy ha szükség van egy Office-ra, azt egy széles sávú internettel rendelkező ismerős gépén is aktiválja és használja a licenctulajdonos, a bezárását követően a program törlődik.

Milyen programok vannak az otthoni Office 2013-ban, és milyenek az Office 365-ben?

Az új Office otthoni és diákverziós kiadásában a 2013-as Word, Excel, PowerPoint és OneNote található meg. A drágább,Otthoni és kisvállalati csomag ezen felül az Outlookot is tartalmazza. Az Office 365 Otthoni prémium előfizetési csomagjához a négy alapprogramon felül az Outlook levelezőprogram, az Access adatbázis-kezelő és a Publisher kiadványszerkesztő is jár. Ezek az alkalmazások az Office 2013-ból csak a Professional csomagban érhetők el.

Forrás: Microsoft
Az új Word szerkesztő-, és olvasómódjai

Az új Office-ba már a Skype is be tud épülni, az Office 365-re előfizetők az öt licenccel összesen havi 60 percnyi nemzetközi vezetékes hívást bonyolíthatnak az internetes telefonon ingyen. Az előfizetéses csomaghoz emellett az alap 7 gigabájtos mellé további 20 gigabájt SkyDrive-tárhelyet ad a Microsoft.

Mennyibe kerülnek az új Office otthoni verziói?

A magánfelhasználóknak szánt Office 2013 ajánlott ára - egyes kereskedőknél lehet ennél olcsóbb is - 40 ezer forint mind a windowsos, mint a maces kiadás esetében. Az így megvett program egy adott gépre telepíthető, a számítógép cseréjekor nem költöztethető új készülékre. A legolcsóbb, céges számítógépre is telepíthető Office 2013 Otthoni és kisvállalati verzió 80 ezer forintba kerül, a Professionalért pedig 160 ezer forintot kérnek el.

Az Office 365 Otthoni prémium előfizetésének ára egy évre 30 ezer forint, havi konstrukció esetén viszont minden hónapban 3 ezer forintot kell fizetni. Mint említettük, ez a csomag öt számítógépre való telepítést enged: bár a szoftvercég licencszerződése értelmében csak egy háztartásban lévő PC-kre lehet telepíteni, ezt a gyakorlatban elég nehéz mind ellenőrizni, mind definiálni. Ezért érdemes lehet öt ismerősnek közösen vásárolnia egy licencet, amely így évente csak hatezer forintba kerül egy számítógépre. Az Office 365 előfizetési csomagja az Office.com-on érhető el, és bárki ingyenesen kipróbálhatja egy hónapon át.

Milyen gépen fut az új Office?

Ha valaki a végleges Office-ra akar váltani, előtte mindenképp el kell távolítania a szoftvercsomag tesztverzióját. Ezt követően akár az Office 2013-at, akár az Office 365-öt választja a vásárló, az csak Windows 7 és 8 rendszereken indítható el, az XP-t vagy Vistát használóknak meg kell maradniuk a 2010-es verziónál. Azokon a PC-ken, amelyeken a Windows 7 és 8 fut, szinte biztos, hogy az új Office is használható.

Az Office 2013-ból és az Office 365-ből is létezik 32 és 64 bites verzió, hiszen a legtöbb új számítógép már legalább négy gigabájt memóriát tartalmaz, amelyet csak az utóbbi technológiával lehet kihasználni. A szoftvercég mégis a 32 bites verzió használatát javasolja mindenki számára, mert a 64 bites verzió esetén egyes régebbi bővítményekkel inkompatibilisek lehetnek a szoftverek.