A laptopok töltője is egységes lesz

Kütyük iskolakezdésre, Lenovo, b series, b590, laptop
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok töltőit kidolgozó szervezet a laptopok csatlakozóinak helyzetét is rendbe teszi.
Vágólapra másolva!

A svájci székhelyű Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) bejelentette, hogy a világ összes gyártója által egységesen alkalmazható laptoptöltő-szabvány kidolgozását kezdte meg. Ugyanez a szervezet végezte a microUSB szabvány kidolgozását is, amelynek elterjesztése sikerrel járt: mára csaknem minden okostelefonon ilyen csatlakozó található, és a táblagépek jelentős részén is, leszámítva az Apple cég termékeit.

Az IEC számításai szerint azáltal, hogy a különböző gyártók laptopjaihoz, de sokszor még azonos cégtől származó típusokhoz is eltérő töltőket kell használni, félmillió tonna elektronikus szemét keletkezik évente a világon.

A noteszgépekhez szánt töltőszabvány pontos specifikációja a tervek szerint már a jövő év elején elérhető lesz. Az IEC közleménye szerint az egyelőre megvalósíthatatlan lenne, hogy minden típusú elektronikai eszközt egységes töltővel lehessen használni, ám a laptopok esetében a szabványosítás teljességgel megvalósítható. Ennek előnye, hogy az esetleg elromló laptop töltője egy új készülékkel is használható lesz, ha annak töltője hibásodna meg. Az egységes adapterek alkalmazásával ezek beszerzése is jelentősen leegyszerűsödhet, bár ezt már évekkel korábban meg kellett volna kezdeni.