Ne dobja ki a régi okosmobilját!

Vágólapra másolva!
Túl lassú a régi iPhone, gagyi az ősi Android? Ne dobja ki, mert többek között zsebtévének, távirányítónak, GPS-nek is jó, sőt külföldi előfizetést is vásárolhat rá a nyaralás alatt.
Vágólapra másolva!

Wifirádió és minitévé a konyhába

A wifi révén a nyugdíjazott okostelefont otthoni internetrádióként vagy zsebtévéként hasznosíthatjuk. A MinDig TV appból a műsorújság mellett a közszolgálati tévé- és rádiócsatornák műsorát is élőben lehet élvezni. Az RTL műsorait, például a Barátok közt című sorozatot a csatorna saját appjából lehet elérni, a TV2 pedig a Jóban rosszban sorozatot tette elérhetővé okostelefonon - a csatorna hivatalos alkalmazása tesztünkkor nem működött.

A régi iPhone bizonyos feladatokra még bőven alkalmas Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

Természetesen a miniképernyős telefonok nem nyújtanak tökéletes tévézési élményt, de például az esti híradót ezeken is nyugodtan meg lehet nézni mosogatás közben. A Winamp és Shoutcast appokból több ezer internetes rádiócsatornát lehet elérni, így főzés közben senki sem szorul rá többé a kereskedelmi adók sokszor nem túl változatos zenei kínálatára. Az sem gond, ha a telefon akkumulátora már nem az igazi, biztosan van egy szabad konnektor a konyhában, amiről töltőre lehet kapcsolni. Egy kétezer forintos hangszóróval a hangzás is feljavítható, de akár a hifire is rá lehet kötni a telefont, ha a szobában szeretnénk online adásokat hallgatni PC nélkül. Azzal azért érdemes számolni, hogy a telefonok kisebb wifiantennájával valamivel rosszabb lehet a vétel ugyanott, ahol a laptopon még minden zökkenőmentesen működik.

Ajánlott appok
Winamp (Android)
ShoutCast (iOS)
MinDig TV (Android)
MinDig TV (iOS)
RTL Most (iOS)
RTL Most (Android)
Jóban rosszban (iOS)
Jóban rosszban (Android)

Távirányító lesz a régi telefonból

Univerzális távirányítóként is beválhat az okostelefon, bár ez csak újabb eszközökkel lehetséges, hiszen a telefonokon nincs infravörös jeladó, amivel utasításokat lehetne adni a tévének. Ugyanakkor a több évvel ezelőtt kiadott olcsóbb okostévékhez, ismertebb márkájú olcsó médialejátszókhoz is elérhetők gyártói appok, amelyekkel az okostelefon egyetlen univerzális távirányítóvá alakítható.

Gyerekjátékra nem a legjobb a régi mobil Forrás: AFP/Sandro Di Carlo Darsa

Ahogy korábban már részletesen bemutattuk, a Google külön appot adott ki a YouTube videomegosztó távirányításához (az iOS-es verzió esetében a funkció a standard app része), amely nemcsak okostévével, hanem számítógéppel is használható. A YouTube-házibulin kézről kézre járó távirányítóval sokkal egyszerűbb minden: mialatt a klipek a képernyőn mennek, az újabb darabokat a telefonról lehet a lejátszási listához adni.

Ajánlott appok
YouTube (iOS)
YouTube Remote (Android)

Jó GPS-t kap a nagypapa

A különálló autós navigációs berendezés ma már nem túl jó vétel: az olcsó típusok kezelése elég fapados, a térképeket pedig komplikált frissíteni rajtuk. Ezekhez képest még egy régebbi, de legalább kapacitív érintőképernyővel fölszerelt okostelefont is sokkal jobb használni, így ha akár a nagypapának szeretnénk GPS-t ajándékozni, valószínűleg még a régi telefonnal is könnyebben boldogul.

A Sygic offline is tud navigálni Forrás: Sygic

A Google Maps használatához szükség van mobilinternetre, a SIM kártya nélküli üzemhez tehát offline navigációt is támogató appot is vásárolni kell. Androidra és iOS-re ilyen például a Sygic, amelyből 30 euróért, vagyis kilencezer forintért lehet a Magyarországot is tartalmazó európai csomagot megvenni és telepíteni, de ingyenes próbaverziója is létezik. Ez a licenc egyébként öt készülékre szól, így a navigációs appot ajándékba vásárló felhasználó a saját, új telefonján is használhatja a mobilnet nélkül is működő térképet, ami külföldön a magas roamingdíjak miatt különösen praktikus. Az oldalon minimum rendszerként Android 2.3-at jelöltek meg, de nekünk egy 2.2-es készüléken is gond nélkül működött.

Nem kötelező a megvásárolt térképek mindegyikét feltelepíteni az eszközre, ha csak a magyarországira van szükség, az egy kisebb méretű belső memóriában is elfér. Az autós töltő és tartó néhány ezer forintért beszerezhető, ha nem lenne a régi telefonhoz.

Ajánlott app
Sygic (iOS és Android)

Nézzük meg, hálózatfüggetlen-e a telefon!

Wifi a legócskább okostelefonban is van, a telefon tehát külön mobil-előfizetés nélkül is működtethető, lakáson belül így univerzálisan használható. Ez elvileg alkalmassá teszi például arra, hogy a gyerek Angry Birdsszel játsszon rajta. Bár az ismert madaras játék a régi telefonok többségén is elindul, az elavult okostelefonok azért nem arról híresek, hogy a legjobb játékok futnak rajtuk.

Az ennyire régi Palmokkal már nem sokra megyünk Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Egy régi iPhone 3G-re már alig lehet appot találni, a keresést jelentősen megnehezíti, hogy az iTunest nem lehet iOS-verzió alapján szűrni, csak egyesével lehet megnézni az appoknál, hogy az adott program elindul-e régi szoftveren is. Egy ilyen régi készüléken legfeljebb a 4.2.1-es verzió fut, pedig a cég a jövő héten már a hetedik generációt adja ki a készülékeihez. Az eggyel újabb, 3GS modell már támogatja a hatos iOS-t, amin már minden működik. Az Android esetében könnyebb a helyzet, a legtöbb app a már régebbi 2.2-es rendszeren is elindul, de az első mobilokon használt 1.6-os Android már bizonyos appokhoz kevés lehet.

Érdemes megvizsgálni, hogy a régi okosmobil működik-e bármilyen SIM kártyával. Ha igen, jó hasznát vehetjük külföldi utazás során: egy helyi szolgáltatónál vett mobil-előfizetéssel olcsón lehet internetezni rajta, vagy - ha nem túlságosan régi - akár zsebwifiként is lehet használni a laptop vagy a táblagép kiszolgálásához.