Vágólapra másolva!
Két évvel Komlós Juci elhunyta után újból friss hírként járta be a Facebook magyar szegletét a Szomszédok Lenke nénijét játszó színművésznő halála. A szakértő szerint a jelenség jól szemlélteti a magyar internetes társadalom információs írástudásának szintjét, az ezres nagyságrendű megosztások száma azonban részben a sorozatbeli karakter iránt táplált szimpátiát is kifejezi.
Vágólapra másolva!

Az [origo] két éve, 2011. április 6-án számolt be arról, hogy Komlós Juci életének 93-adik évében elhunyt, de a hétvégén, két évvel később a hírt újból tízezres nagyságrendben kezdték olvasni portálunkon. A webstatisztikákból kiderült, hogy a Twitteren és a Facebookon rengetegen friss hírként osztják meg az évekkel korábbi halálhírt, többek közt "R. I. P. Lenke néni", illetve "Meghalt Komlós Juci színésznő" kommentekkel.

Ez a jelenség nem egyedülálló, korábban Dargay Attila, a 2009-ben elhunyt rajzfilmrendező, illetve az animációs filmjeiről ismert Foky Ottó halálhíre is többször járta be a közösségi oldalakat aktuális információként, ahogy az a Google Trends statisztikáiból is jól kivehető (ez a keresett témák népszerűségét vizsgálja). Ennek számai alapján Komlós Juci halálhíre nemcsak a közösségi oldalak, de a legnépszerűbb kereső felhasználóit is újból megmozgatta.

A közösségi oldalak nyomán kelt új erőre Lenke néni megszemélyesítőjének halálhíre Forrás: [origo]

Két lehetséges okból is kikerülhet egy ismert ember halála a köztudatból Hampuk Richárd kommunikációs szakember szerint. Egy olyan ismert ember esetében, aki egyébként nincs folyamatosan jelen a bulvárlapok címlapjain - Komlós, Dargay és Foky is közéjük sorolható -, könnyen lemaradhatnak az internetezők a halálhírről, vagy az adott személy halálának napján valamilyen fontos esemény szerepelt a hírportálok és napilapok címlapjain, háttérbe szorítva az ismer személy elhunytát.

Nem vagyunk információkritikusak

Rab Árpád, a Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom- és Trendkutató Központjának igazgatója elképzelhetőnek tartja, a halálhírek újbóli megjelenésének hátterében az áll, hogy egyre több idősebb magyar felhasználó csatlakozott a Facebookhoz. Közülük sokan még nem álltak át arra, hogy az internetről szerezzék be a friss híreket, számukra Komlós Juci halálhíre is teljesen friss tartalom lehet.

"Meghalt Komlós Juci színésznő" Forrás: [origo]

A Facebook kialakításából kifolyólag a közösségi oldalon dinamikusabban terjednek a kellemes emlékeket idéző - ilyen lehet Lenke néni karaktere -, vagy bármilyen módon pozitív tartalmak. Ennek az az oka, hogy a szájton csak lájkgomb érhető el, nemtetszést kifejező felület nem áll rendelkezésre - magyarázta Rab Árpád.

A szakember szerint Magyarországon még elég alacsony az információs írástudás: ez a kifejezést a hiteles információk interneten való felkutatásának képességét jelöli. A Facebookon azért tudnak vírusszerűen terjedni az álhírek, átverések is, mert a tartalom megosztásának ingerküszöbe nagyon alacsony. Ez azt jelenti, hogy sokan előbb kattintanak a megosztás gombra, és csak azt követően ellenőrzik egy adott információ hitelességét, ha egyáltalán megteszik ezt.

Hogyan kell ellenőrizni az információt?

Nem szükséges egyetemi képzettség az információs írástudás fejlesztéséhez: linkek megosztása előtt a legtöbb esetben bárki jó eséllyel utánanézhet a közösségi oldalakon talált információk valóságtartalmának. Érdemes az olyan hírkereső oldalakon kezdeni a kutakodást, mint amilyen például a Google News: ha itt ismert hírportálokon foglalkoznak egy hírrel, az valószínűleg nem kacsa.

Halálhírekről általában az adott személyek Wikipédia-szócikkei is elég hamar tartalmaznak friss információt, az elveszett gyerekekről, állatokról hírt adó bejegyzésekről pedig általában egyszerű internetes kereséssel meg lehet tudni, hogy valósak, vagy netán már több éve nem aktuálisak. Például az Országos Vérellátó Szolgálat honlapjának bal felső sarkában folyamatosan látható információ arról, hogy egyes vércsoporttípusokból milyen mennyiségben állnak rendelkezésre készletek. A honlapot megnyitva azonnal informálódhatunk arról, hogy valóban szükség van-e egy ritka vércsoportú betegnek rendkívüli véradókra.

Az adathalászok elkerülése végett a közösségi nyereményjátékokra való jelentkezés során is érdemes odafigyelni, és lehetőleg csak ismert boltok, márkák leellenőrizhető rajongói oldalain részt venni ilyenekben.