Kitilthatja a pornót az EU a közösségi oldalakról

Vágólapra másolva!
A jövő héten szavazás elé kerülő javaslat részeként ugyan továbbra is működhetnének pornóoldalak, de ezekre sem a médiában, sem közösségi oldalakon  nem lehetne hivatkozni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlamentben a jövő hét elején fognak szavazni arról a törvényjavaslatról, amelynek elsődleges célja a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák megszüntetése az uniót tagállamokban. A javaslat lényege az, hogy a tévéműsorokban, reklámokban vagy cikkekben ne nemi sztereotípiák alapján ábrázoljanak embereket: például a nőket szexis ruhákban, a férfiakat pedig erőszakos macsóként.

A javaslat részeként ugyan nem tiltanák be az internetes pornóoldalak vagy filmcsatornák működését, ám ezeket sem hagyományos médiában - újságokban, tévécsatornákon, hírportálokon -, de még közösségi médiában vagy e-mailben sem lehetne népszerűsíteni.

A holland európai parlamenti képviselő, Kartika Tamara Liotard által előterjesztett javaslat a tartalom-, és az internetszolgáltatók közreműködését is előírnák, akiknek figyelmeztetniük kellene felhasználóikat a szabályok esetleges megsértése esetén. A törvényjavaslat egyébként a munkaerőpiacon, az oktatásban és a politikában is követendő stratégiát tartalmaz a nemi sztereotípiák megszüntetésével kapcsolatban.