Felbocsátás előtt az androidos műhold

Vágólapra másolva!
Hat hónapos küldetésre indul az űrbe a Strand-1 nevű, Google Nexus okostelefonból épített brit műhold. Az űreszköznek már készül az utódja, abba már Kinect mozgásérzékelőt is beleépítenek.
Vágólapra másolva!

A hónap végén bocsáthatják fel egy indiai űrközpontból a világ első, okostelefonból épített műholdját - adta hírül a BBC online kiadása. A telefont nem kellett az alapjáig lebontani, hogy elkészüljön belőle az űreszköz. A külső védőréteget lebontva valóban egy okostelefont találna, aki szétszedi a műholdat.

Forrás: Surrey Satellite Technology Limited
Alig nagyobb egy kólásüvegnél az androidos műhold (a kép a számítógépes modellről készült)

"Sok-sok tesztet végeztünk rajta, a saját szoftverünket töltöttük rá. De alapvetően egy hagyományos telefonunk van, USB-n csatlakoztatva és beépítve a műholdba" - mondta dr. Chris Bridges, az űreszközt építő Surrey Space Centre egyik vezető tudósa. A Strand-1-hez még csak nem is az elérhető legjobb Google fejlesztői mobilt használták. Lelkét az első Google-mobil, a Nexus One adja, amelyben csupán egymagos processzor található. A kutatók mégis úgy érzik, hogy a legújabb technológiát használták az apró műholdhoz. Ahhoz képest pedig, hogy a Mars-járó agya egy közel tízéves chip, igazuk is van.

Még fotókat is készít a mobilműhold

A műhold összesen 4,3 kilogrammot fog nyomni, oldalai pedig 30 centiméteresek lesznek. Az okostelefon helyét úgy alakították ki, hogy az öt megapixeles kamerája tudjon képeket készíteni. Az okostelefonos vezérlés csak az egyik olyan funkció, amelyet a Strand-1-gyel kipróbáltak a kutatók. Az űreszköz meghajtására használt alkohol és víz keverékével működő Warp Drive becenevű hajtómű, illetve a műhold pulzusüzemű plazmameghajtása is kísérleti fázisban van.

Forrás: Surrey Satellite Technology Limited
A Strand-1 kész, a tudósok már a Kinect-szenzoros utódon dolgoznak

Nem minden vizsgálat lesz azonban ennyire komoly. A telefonra töltött Scream app azt próbálja kideríteni, hogy igaz-e a Nyolcadik utas: a Halál című film poszterének emlékezetes mondata: "Az űrben senki sem hallja a sikolyod." A telefon több olyan videót is lejátszik majd, amelyen emberek sikoltoznak, a mobil mikrofonja pedig eközben rögzíti az űr csendjét.

Bár a műhold felbocsátásáig még több hét van, a brit kutatók már a Strand-2 tervezésén dolgoznak. Az új műhold nagyobb űrmérettel rendelkezik majd, hogy beleférjen egy Microsoft Kinect szenzor, amellyel két kísérleti műhold dokkolását akarják vezérelni a tudósok.