PC-n matekot is lehet izgalmasan tanulni

matematikát tanuló gyerek, matekóra, iskolatábla
Vágólapra másolva!
Az iskolakezdésre való felkészülés nem ér véget a tankönyvcsomag beszerzésével és a füzetek megvásárlásával. Számos olyan programot lehet felrakni a PC-re, amelyek segítik a gyermekeket a tanulásban.
Vágólapra másolva!

A matematika már kockás papíron és számológéppel is csodálatos tudomány, ami ideális esetben órákra le tudja kötni az érdeklődő diákot. Amennyiben viszont szemléltetésre van szükség, a körzőn és a vonalzón túlmutató segítség kell egy fogósabb koordinátageometriai feladat megoldásához, akkor a számítógép segíthet.

Forrás: [origo]
Levezetések százait kínálja a Geogebra

A 2001 óta fejlesztett és ingyenesen elérhető Geogebra az egyszerűbb szerkesztési feladatoktól a bonyolult modellezési folyamatokig számos feladatra alkalmas. A Javában írt program magyar felülettel is rendelkezik, számtalan szerkesztőeszközt kínál, ráadásul utólag egérrel át is lehet benne szabni a megrajzolt tárgyakat. Azok sem kerülnek vele hátrányba, akik órán nem értik meg a leckét, a GeoGebraTube oldalon több mint 12 ezer gyakorlóanyag és oktatási segédeszköz érhető el hozzá. A szoftvernek még nincs tablet verziója, az iPad appra azonban már gyűjtik a pénzt a Kickstarter ötletportálon.

Mindent kiszámol a Wolfram

A matematika és a fizika házi megoldásában nyújthat komoly segítséget az internet egyik agyának számító Wolfram Alpha nevű tudományos kereső. A Stephen Wolfram matematikus és cége által fejlesztett Mathematica nevű tudományos számolóprogramhoz képest ugyan csekély az oldal tudása, de egy gimnázium elvégzéséhez még így is elegendő segítséget tud nyújtani.

Forrás: [origo]
Kérésre függvényt is rajzol a Wolfram Alpha

Az oldal képes egyszerűbb függvényeket ábrázolni, szabatos angol mondatként leírt matematikai műveleteket végrehajtani, és elemi fizikai feladatokkal sem lehet kifogni rajta. Az Wolfram Alpha mögött rejlő számítógépek tudásáról a legegyszerűbben úgy lehet képet alkotni, hogy végignézzük a szolgáltatás példatárát: a gyorsulást kiszámító képletet is ismeri, de a csillagászat sem ejti kétségbe. A tanároknak igencsak oda kell figyelniük, hogy olyan házi feladatot adjanak, amit a szájt szuperkomputerei nem oldanak meg egy perc alatt a gyerekek helyett.

Az irodalomhoz főleg olvasni kell

A humán tárgyak oktatásához lényegesen nehezebb oktatószoftvert ajánlani. Az irodalom megértéséhez nem jobb kockás füzetre, látványosabb kísérletre van szükség, hanem időre meg egy olvasólámpára.

Azt viszont nyugodt szívvel ajánljuk, hogy az olvasni kedvelő gyerekeket e-könyv-olvasóval szereljék fel a szülők az iskolakezdésre. A 10-15 ezer forintos tankönyvcsomagot nem váltja ki az eszköz, de a Kincskereső kisködmöntől kezdve az Egri csillagokon keresztül egészen Petri György verseiig minden megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban, a Digitális Irodalmi Akadémián vagy valamelyik e-könyvesboltban. Olcsó diákkönyvtár kötetek helyett jobb beruházás olyan olvasót venni, amiben nem csak az Antigoné nyílik meg, hanem akár Lázár Ervin könyvei is.

Magától mesél a térkép

A Google Maps, a cég interaktív földgömbje és az olcsó GPS-ek sokkal közelibbé tették a földrajzot, mint korábban volt. Az egy nézetben megtekinthető iskolai atlaszokhoz képest a Google Earth az információk garmadát kínálja. A Google földgömbjével foglalkozó nem hivatalos blog több olyan információs réteget szedett össze, amellyel egyes órákat lehet illusztrálni.

Forrás: Google
A Curiosity rover útját és küldetését is segít megtanítani a Google Föld

A Google Föld nem csak a földrajztanároknak lehet hasznos szövetségesük. Olyan térkép már van, ami a Shakespeare darabokban említett városokat mutatja be és logikus lenne egy olyan térképnek a létrehozása, ami a folyamatosan bolyongó Petőfi útjait jeleníti meg. A térképes adatok mellett a program számos fotógalériát és adatbázist tartalmaz, így részletesen meg lehet vele mutatni azokat a helyeket, amelyekről korábban

Segíthet az okosmobil

A PC mellett az olcsó okostelefon is szövetségese lehet a tanárnak. A Wolfram Alphának van bagóért megvehető mobilos alkalmazása, a Google Térkép minden androidos mobilon megtalálható, számológéppel pedig tele vannak a mobilos szoftverboltok. Pusztán az iskolakezdés miatt nem szükséges okosmobilt venni, ám ha már van ilyen készüléke a gyermeknek, érdemes felhívni a figyelmét ezekre a lehetőségekre.