Már majdnem kinyírták az ACTA-egyezményt

Vágólapra másolva!
Az unió Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) elutasította a termékhamisítás és a zenék, filmek internetes fájlcserélőkön terjesztett kalózkópiáinak visszaszorítását célzó nemzetközi egyezmény ratifikálását, így az valószínűleg az Európai Parlementen sem fog átmenni.
Vágólapra másolva!

Az egész világon vitákat és tüntetéseket kiváltó ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás)egyezmény támogatásáról az Európai Parlament fog végleges döntést hozni.

Gyakorlatilag aláírták az ACTA halálos ítéletét

Ugyanakkor az, hogy a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság képviselői is 19:12 arányban az egyezmény támogatása ellen voksoltak, valószínűsíti, hogy az EP sem fogja megszavazni azt. A BBC brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó szakértők szerint az INTA-szavazás gyakorlatilag megpecsélte az egyezmény jövőjét az unión belül. A bizottság állásfoglalásai ugyanis egyfajta nem hivatalos iránymutatásként szolgálnak az európai parlamenti képviselők számára.

Az ACTA-egyezmény támogatásáról július 4-én fog szavazni az Európai Parlament plenáris ülésén. Bár az egyezményt már több ország, köztük hazánk is aláírta, az abban foglalt vállalásokat eddig Európában sehol sem ültették be a jogszabályokba, erre ugyanis csak akkor lenne lehetőség, ha az EP megszavazza azt. Bár az [origo]-nak korábban nyilatkozó szakértők szerint a hétköznapi felhasználók életében semmilyen változást nem okozna az ACTA elfogadása, az egyezményt a legtöbb bírálat azért érte, mert sokan úgy vélték, hogy túlságosan szigorúan szankcionálja az illegális internetes letöltések elkövetőit.