Milyen verziók készülnek a Windows 8-ból?

Kipróbáltuk a Windows 8-at egy tableten, videograb
Vágólapra másolva!
Leegyszerűsíti operációs rendszerének eltérő funkciókat kínáló verzióinak körét a Microsoft: a Windows 8-ból csupán három féle kiadás lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

Ezt a szoftvercég a készülő operációs rendszer fejleszőinek hivatalos blogján jelentette be. Az ott publikált információk szerint most már bizonyos, hogy Windows 8 néven lesz kapható a szoftver a boltokban, ez ugyanis korábban csak a termék ideiglenes neve volt. Azt továbbra sem jelentette be a szoftvercég, hogy pontosan mikor lesz az új operációs rendszer premierje, de elemzők várakozásai szerint a termék még az idén a boltokba kerül majd.

Három verzió készül a Windows 8-ból

A Windows 8-ból a cég tájékoztatása szerint kétféle változat lesz elérhető, a Windows 8 és a Windows 8 Pro. Az előbbi kiadást az átlagfelhasználóknak szánja a cég, az utóbbi, több funkciót kínáló, de drágább kiadást pedig a vállalati és profi otthoni felhasználóknak ajánlja a cég, és mindkét szoftver megjelenik majd 32 és 64 bites processzorral szerelt PC-kre.

A Windows 8-ból egy Windows 8 RT nevű változat is elérhető lesz, ezt azonban boltban boltban nem lehet megvenni, kizárólag ARM processzorral szerelt, vékony kivitelű mobil eszközökön lesz elérhető előre telepítve. Ez a változat az Office irodai programcsomag érintőképernyőre optimalizált verzióit, amely a hagyományos Windows 8-akban nem lesz elérhető.

forrás: Microsoft
Itt elolvashatja a Windows 8 félkész változatáról készült tesztünket

Kinek kell majd Pro verziót vásárolnia?

Miben különbözik a Windows 8 és a Pro jelű változata? Például a távirányítóval vezérelhető médialejátszó felület, a Media Center csak ez utóbbire lesz elérhető letölthető formában, de azt még nem tudni, hogy ingyenes lesz, vagy fizetni kell érte. Kizárólag a Windows 8 Pro verzióját lehet majd vállalati hálózatokban menedzselni, azaz beállítani, hogy a felhasználóknak mire van jogosultságuk és mire nincs. Ez a változat titkosított fájlrendszert is tud használni majd az adatok védelme érdekében, és távoli eléréssel is csak ezt a verziót tudják beállítani a rendszergazdák anélkül, hogy személyesen odamennének a számítógéphez.

Azok a felhasználók, akik jelenleg a Windows 7 Starter, Home Basic vagy Home Premium verzióját használják, egyaránt upgrade-elni tudnak majd a Windows 8 hagyományos és Pro verziójára (az RT-re nem). Ugynaakkor akik jelenleg a Windows 7 Professional vagy Ultimate kiadását használják, azok számára csak a Pro verzióra való frissítést teszi majd lehetővé a Microsoft. Az upgrade a korábbi verzióról egy újabbra való frissítést jelenti, ami kedvezőbb áron elérhető, mint ha valaki egyszerűen egy példányt vásárolna az új szoftverből.