Nálunk én vagyok a gyerekzár

Gyerekzár, szülői felügyelet az internet felett, gay parade Buenos Airesben
Vágólapra másolva!
Sok szülő komoly ellenőrzés alá vonja az otthoni számítógépet, hogy megóvja gyermekét az interneten rá leselkedő veszélyektől. Nem válogatnak a módszerekben, a keresési előzmények visszanézésétől át a csevegőpartnerek közti tisztogatásig különböző módszereket vetnek be. Egyesek szerint ez a féltés mögé bújtatott bizalmatlanság, mások szerint a gyerekeknek rendesen meg kell tanulniuk facebookozni. Gyerekzárként működő szoftver évek óta létezik, de nem igazán használják a szülők. A pszichológus szerint a gyereknek már hároméves kortól joga van titkaihoz.
Vágólapra másolva!

Egy szülő szemszögéből tele van mocsokkal az internet: gyerekpornó, terrorizmus, mézesmadzagot húzó pedofilok, nekrofília - hemzsegnek a perverz disznóságok. A harmincas éveikben járó fiatal szülők ezeket mind a saját bőrükön tapasztalhatták meg a magyar internet hajnalán, a kilencvenes években, úgy, hogy az ő szüleik kevéssé ismerték ezt a világot, így azt sem tudták, mitől kellene félteni a gyerekeiket.

A helyzet ma már merőben más. "Nálunk még csak két év múlva lesz aktuális az internet, de már parázok attól, hogyan fogom beengedni a gyerekeimet" - mesélte az [origo]-nak a háromgyerekes Gergő, aki félelmeivel nincs egyedül. A megkérdezett, többnyire középosztálybeli szülők közül mindenki félti a gyermekeit a világhálón leselkedő veszélyekről, senki sem hagyja csak úgy szörfözgetni a őket, hanem ha kell, vasszigorral is kigyomlálja a gyerek MSN-jéből az ismeretlen beszélgetőpartnereket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem gyerekeknek való a szexoldal - illusztráció

Pedofilügyekben is intézkednek

"Nálunk én vagyok a gyerekzár. A négy-, hat- és nyolcéves gyerekeim csak felügyelettel használhatják a számítógépet, a Google-on még egyáltalán nem keresnek" - mesélte Pálma, aki szerint ha a gyerekek megkapják a számítógépet a szobájukba, biztos, hogy gyerekbiztos böngészővel látják el az eszközt. "Ettől függetlenül a szülői felügyeletet nem tartom nélkülözhetőnek, amihez nálunk a percalapú korlátozás is hozzátartozik" - mondta az anyuka.

A szintén háromgyermekes Andrea sem másmilyen, ha keményen kell szabályozni az internetet: "Régebben azt csináltam, hogy rendszeresen megnéztem a keresési előzményeket, de szerencsére nem találtam semmi kivetnivalót. A nagyobbik lányomnál az okozott nehézséget, hogy rengeteg állatneveléses oldalon regisztrált, ahol a fórumokban olyan információkat is megadott magáról, amelyeket én többször hangsúlyosan elleneztem" - mondta Andrea, aki szerint hiába nem hangzik szépen, egy időben "galád szülő módjára" tisztogatta lánya MNS-partnereit.

Andrea a kisebbik gyermekeivel most ugyanazt éli át, mint a néhány évvel idősebb lányával, de már kicsit könnyebben megfogadják az intelmeit: "Mondtam nekik, ha bárki érdeklődik felőlük, azonnal szóljanak nekem, úgyhogy pedofilügyben is intézkedtem" - mesélte. Andrea nem használ gyerekzárat, mert egyrészt lusta volt utánanézni, hogy mi az, másrészt elég hatékonynak tartja saját jelenlétét.

A keresési előzményeket minden szülő nézi

Gyerekzár tekintetében hasonló cipőben jár Csaba, aki nem nyomozott még ilyen alkalmazás után. "Anna lányom csak gyerekoldalakat nézegethet, illetve HBO GO-n nézhet családi vagy gyerekfilmeket. Már mobilon, tableten és pc-n is internetezik, ezért szoktuk ellenőrizni" - mondta Csaba, akinél ez azt jelenti, hogy tíz-húsz percenként ránéz a gyerekre, illetve időként visszakeresi, merre járt. Elmondása alapján nagyon nem kell aggódni a gyerek miatt, "mert tudja, ha egyszer átver, le lesz tiltva."

Ennél egy fokkal liberálisabb szülőpárost alkot Péter és Viktória, akik tizenkét, illetve tizenöt éves gyermekeiket bizonyos irányelvek között hagyják szabadon internetezni. "Nem szoktuk kikérdezni őket utólag, és közben sem leskelődünk utánuk. Úgy gondoljuk, megvan a magukhoz való eszük, és mi is eleget foglalkozunk velük, de persze egy-két alkalommal már belenéztünk a keresési előzményekbe" - mesélik a fiatal szülők, aki közül Péter külön kiemelte, neki lelkiismeret-furdalást okozott az ilyesfajta utólagos kémkedés, ezért inkább letett róla.

Forrás: AFP
A szülők féltik a gyerekeiket - illusztráció

A fő gond a Facebook

A megkérdezett szülők többsége nem is a végtelen világhálótól tart, hanem konkrétan a Facebook okoz számukra fejtörést. "Tudom, hogy mennyi szemetet posztolnak az emberek, ráadásul a gyerekek a saját kortársaiktól tanulhatják el a rossz mintákat" - mondta Csaba, akinek idősebb gyereke tízéves, így két-három év múlva fog csak facebookozni. Csaba a baráti társaságában úgy látja, 12-13 év alatt nem nagyon engedik a szülők a gyerekeknek a legnagyobb közösségi oldalt. A kérdésre, hogy időnként meg fogja-e nézni gyereke Facebook-fiókját, Csaba azt felelte, "nem fogok utána kémkedni, a nejem is megmondta a jelszavát, mégsem lépek be a profiljába".

"Az nagyon hosszú és komoly beszélgetés lesz, amikor felengedem a gyerekeket a Facebookra" - mondta nevetve Pálma, akinek bevallása szerint még van egy kis ideje felkészülni erre. Pálma kiemelte azt is, hogy csak akkor engedi majd használni a Facebookot, ha a gyerekek minden biztonsági, adatvédelmi funkciót megtanulnak használni.

Andrea nagyobbik lánya már használja a közösségi oldalt, de eddig még nem volt belőle probléma. "Mivel én nem vagyok fent, néha megkérem, hogy lépjen be előttem, kíváncsi vagyok, milyen képeket tölt fel magáról. Szerencsém van vele, nem az a magamutogató tini, aki bikinis fotókat posztol" - nyugtázta elégedetten az anyuka.

Féltésnek álcázott bizalmatlanság

"A nagyobbik fiam hároméves, szóval egyelőre még csak Alma együttes és Halász Judit van" - mondta András, aki persze azt is tudja, hogy Halász Judit mellett ott van Halál Judit is a YouTube-on, amely punkzene lévén nem feltétlenül a legfiatalabbaknak való. Az apuka éppen ezért úgy gondolja, biztos lesz valamilyen gyerekbarát alkalmazás a gépen, ha eljön az ideje.

András általánosságban azt gondolja, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt féltés és bizalom között: "A nagyobbik gyerek már rég tudja, hogy meg kell állni az úttest előtt, de közben arra gondolsz, hogy mi van, ha ezerből egyszer nem áll meg" - mondja az apa, aki játszótéri tapasztalatai szerint a féltésnek álcázott bizalmatlanság, illetve túlkontrollálás eléggé jellemző a magyar szülőkre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Illusztráció

A gyerekeknek is vannak jogaik

Cziglán Karolina pszichológus szerint kisebb gyerekeknél bizonyos keretek között egészséges, hogy a szülő korlátozza az internetes tartalmakat, mert a szülőnek feladata, hogy megvédje a gyermekét olyan impulzusoktól - például csonkolt testek látványától -, amelyeket még nem tud feldolgozni.

A szakember szerint azonban az egészséges féltésbe nem tartozik bele az, ha a felnőtt mindent el akar olvasni, amit a gyereke csetel a barátaival. "Középkamasz kortól, 14-15 évtől már nem nagyon van értelme azt figyelni, hogy a gyerek milyen oldalakat néz, inkább arra kell törekedni, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki vele a szülő, hogy elmondhassa, ha valamit nem ért, vagy zavarja" - mondta Cziglán.

A pszichológus szerint belenézni a személyes levelezésbe a gyerek tudta nélkül semmilyen korban sem megengedett, mert a gyereknek is joga van a titkaihoz. Cziglán szerint inkább pontosan tisztázni kell, hogy mit lehet, és mit nem, a megengedett határokon belül viszont már nem szabad nyomozni. Ráadásul, ha a szülő a gyereknek minden lépését követi, akkor azzal azt sugallja, hogy a "háttérben mindig ott az anyuka", így a felelősség sincs annyira a gyerek vállán - véli a szakember.

Gyerekbiztos alkalmazások

A szülők számtalan módon megvédhetik gyermekeiket az interneten. A Biztonsagosbongeszes.hu-ról letölthető Dolphin Knight nevű szoftver segítségével a szülők akkor is figyelemmel kísérhetik gyermekük számítógépes tevékenységét, ha nem ülnek folyamatosan mellette: az alkalmazás más szoftvereket monitoroz, cseteléseket listáz, és azt is megmutatja, a gyerek milyen képet tölt fel közösségi oldalakra.

A szülőket látja el hasznos tanácsokkal a Bigyoo.hu című oldal, ahol magyar weboldalak minosítését lehet megnézni gyerekbiztonsági szempontból. Ezen kívül kifejezetten olyan oldalak is vannak, amelyeket gyerekeknek fejlesztettek. Ilyen például a játékokkal teli Egyszervolt.hu, vagy a mesefilmeket kínáló [origo] Videa Kid. További gyerekbiztos lehetőségekről korábbi cikkünkben olvashatnak.