Kinyírja a számítógépeket a Boeing rakétája

boeing mikrohullámú rakéta
Vágólapra másolva!
Mikrohullámokkal képes használhatatlanná tenni számítógépeket és más elektronikai eszközöket az a kísérleti rakéta, amelynek  tesztelése egy amerikai sivatagban sikerrel zárult.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő és a Boeing cég kutatói október 16-án próbálták ki a high-tech harcászati eszközt egy kelet-amerikai sivatagos területen. Az angol nyelvű rövidítése nyomán CHAMP névre keresztelt rakéta már a hadviselés legújabb generációjának tagja. Ez ugyanis a hagyományos értelemben semmilyen romboló tevékenységet nem végez, sem épületekben, sem pedig az emberekben nem okoz sérüléseket. A rakéta ugyanis erős mikrohullámokat bocsát ki, amelyek használhatatlanná tesznek minden elektronikai eszközt.

Forrás: Boeing
A rakéta működése számítógépes szimuláción

A rakéta tesztelése során összesen hét darab, számítógépekkel és más elektronikai berendezésekkel telepakolt épületet vettek célba. A mikrohullámú sugárzás hatására a néhány másodpercen belül nem csak a számítógépek sötétültek el, az épületek teljes elektronikai hálózata használhatatlanná vált.

A Boeing bemutatófelvétele a kísérletről

Még egyes, az egy órán át zajló tesztelés megörökítését végző videokamerák is elsötétültek ezek hatására, ezért a kísérletről publikált videoanyag jelentős részén számítógépes szimulációval tudták csak illusztrálni a kísérletet.