Netes trollok támadják a Fideszt a Google-on

Vágólapra másolva!
Google-ös trükközéssel teszik nevetségessé a Fideszt, a Magyar Katolikus Egyházat és a TV2-t internetes trollok. A keresőmotort összezavaró, ismeretlen támadók miatt ennek a három szervezetnek a honlapja jelenik meg elsőnek a "kurvák" és a "gengszterek" keresőszavaka a Google-on.
Vágólapra másolva!

Google-támadás folyik három magyar szervezet ellen, melynek eredményeként a Fidesz, a Katolikus Egyház és a TV2 kereskedelmi tévécsatorna felkerült vezető helyre a "kurvák" keresőszóra felbukkanó találati oldalon. Egyelőre nem derült ki, hogy ki indította a kereső félrevezetésén alapuló támadást a szervezetek ellen. A Google találatainak eltérítését hasonló módon a "gengszterek" kifejezésre is elvégezték az ismeretlen internetezők, bár ott a TV2 neve helyett a Magyar Szocialista Párt és a rendőrség honlapja bukkan fel.

Google-bombázással térítették el a találatokat

A szakzsargonban "Google bombing"-nak nevezett támadási forma több mint egy évtizedes múltra tekinthet vissza. Ennek során az áldozatul szánt honlapokra mutató linkeket helyeznek el, azoktól teljesen független, jelen esetben a "kurvák" és a "gengszterek" keresőszóra felbukkanó oldalakról. Ezzel befolyásolni lehet a Google találatait.

Az első ilyen támadást a Microsoft szenvedte el: a cégre a hosszadalmas "more evil than Satan himself" (gonoszabb, mint a Sátán maga) kifejezéssel lehetett rálelni a Google-on. De hasonló módon tették nevetségessé George W. Bush amerikai elnököt is, rá a "miserable failure" (csúfos kudarc) keresőkifejezést irányították hivatalos honlapjára vezető találatokat.

Forrás: [origo]

A Google több alkalommal javított a keresőjén, hogy a népszerű, nagy hírverést elérő támadásokat ki tudja védeni. Az újabb támadásokat azonban ezek alapján nem tudja megakadályozni a cég. Az [origo]-nak nyilatkozó Krich Balázs és Kovács László keresőoptimalizálási szakértők szerint a Fidesz és a többi célpontot kifigurázó találatokat ugyanazzal a módszerrel állították elő, mint korábban George W. Bush esetében. A jelenség a magyar weben sem számít újdonságnak. Több olyan kulcsszó lehet, amelyeknél manipulálták a találati listát. A "rablók" szóra például a Centrum Parkoló Kft., a Mercedes Benz és a Hit Gyülekezetének honlapja az első találatok.

Az eddigi legnagyobb hazai Google-bomba

"Hasonló kaliberű Google-bomba eddig nem robbant Magyarországon" - nyilatkozta a G Data nevű biztonsági szoftvereket fejlesztő cég magyarországi képviseletének szakértője, Maulis Csaba szerint. A társaság vizsgálatai szerint a bombázás elkövetője "csempesz bela" néven regisztrált különböző internetes fórumokba, és azokban többek között olyan linkeket helyezett el, melyek a kurvák vagy a gengszterek szavakat tartalmazzák, és a fenti szervezetek honlapjaira mutatnak.

A Google találatainak mérgezése az internetes kártevők készítőinek eszköztárában is szerepet kap, a legújabb vírusokat előszeretettel terjesztik úgy a bűnözők, hogy az adott kártevő nevére optimalizálnak weboldalakat, majd a látogatók számára olyan szoftvereket kínálnak, melyek látszólag a vírus eltávolítására szolgálnak - nyilatkozta a társaság.