Kiberbűnözőket fogtak el Csongrádban

Vágólapra másolva!
Két éves nyomozás után fogták el egy 83 millió forintos kárt okozó kiberbűntett tetteseit. A csoport egy internetes kávézóból hatolt be egy cég számítógépére, amihez kémprogram segítségével szereztek hozzáférést.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtti számítógépes bűncselekmény elkövetőit fogták el a közelmúltban a Csongrád megyei rendőrök; a három férfi egy cég számlájáról több mint 80 millió forintot utalt át egy általuk elérhető folyószámlára. A számítógépes rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfiakat őrizetbe vették, a megyei főügyészség indítványát követően pedig a Szegedi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket - mondta Jászai Linda, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az ügyben 2010-ben indult büntetőeljárás ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás adatai szerint az elkövetők a vállalkozásnak arra a számítógépére, amelyről a banki utalásokat bonyolították kémprogramot, illetve távoli elérést biztosító alkalmazást telepítettek. A szükséges információk birtokában 2010. április 16-án egy internetes kávézóból a gyanúsítottak "átvették az uralmat" a cég számítógépe felett, és mintegy 83 millió forintot utaltak át egy magánszemély nevére nyitott bankszámlára. Ezt követően a pénzt szlovéniai, illetve hazai pénzkiadó automatákból három nap alatt felvették.

Az elkövetők egyike egy alapítványon keresztül kapcsolatban állt a feljelentő céggel. A másik tettes szlovák útlevéllel igazolta magát, a nyomozók azonban megállapították, hogy valójában egy évek óta álnevet használó magyar állampolgárról van szó. A foglalkozás nélküli harmadik embernek a pénzfelvételekben volt szerepe. A nyomozás május második felében várhatóan vádemelési javaslattal zárul - mondta a hadnagy.