Kínából támadják legkeményebben a NASA-t

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrügynökség beismerte, hogy a tavalyi év során hackerek gyakorlatilag teljes kontrollt szereztek a NASA számítógépes rendszerei felett.
Vágólapra másolva!

Paul K. Martin, a NASA vizsgálatvezetője közölte, hogy a tavalyi év során ismeretlen behatolók képesek voltak teljesen uralmuk alá vonni a Sugárhajtás Laboratórium (JPL) számítógépeit, illetve az ezek legmagasabb fokú használatára jogosult felhasználók fiókjait.

Tavaly tizenhárom súlyos feltörés érte a NASA-t

A Reuters hírügynökség szerint tavaly legalább tizenhárom alkalommal voltak képesek betörni a NASA kritikus fontosságú információkat tartalmazó rendszereibe, ahonnan többek közt az ezekben részt vevő legénység legalább százötven tagjának személyes adatait is megszerezték. A betörések az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is fenyegetést jelentenek, mivel a JPL részleg koordinálja az űrügynökség legnagyobb fontosságú küldetéseit, többek közt a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz felfedezésére irányuló missziókat is - számolt be a hírügynökség.

Másolhattak, törölhettek is a hackerek

Martin nyilatkozatai szerint a hackerek a NASA belső számítástechnikai rendszereiben teljes hozzáférést szereztek, így nem csupán arra volt módjuk, hogy a hálózaton lévő, bizalmas információkat tartalmazó fájlokat megszerezzék, hanem szabadon módosíthattak, törölhettek fájlokat, vagy akár saját fiókokat is létrehozhattak maguknak. A teljes hozzáférés birtokában a behatolás paramétereit rögzítő naplófájlokat is megsemmisíthették - derült ki a NASA vizsgálataiból.

A múlt héten az is kiderült, hogy tavaly egy olyan laptopot loptak el az űrügynökségtől, amelyen az adatokat nem titkosították, és az a Nemzetközi Űrállomás vezérléséhez szükséges utasításokat tartalmazott. A belső vizsgálatok szerint a NASA túl nagy késedelemmel vezette be az adattitkosítás használatát számítógépein, amellyel megakadályozható, hogy a számítógép ellopása esetén az azon lévő információk illetéktelenek kezébe kerüljenek.

Valószínűleg Kína áll a háttérben

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint az utóbbi két év során összesen csaknem öt és félezer it-biztonságot érintő esemény következett be az űrügynökségnél. A legsúlyosabb támadások a vizsgálatok szerint kínai címekről eredeztethetőek, bár lehetséges, hogy ezeket csupán álcának használták a hackerek.

A NASA rendszerei évtizedek óta célpontjai olyan hackereknek is, akik nem politikai megbízásból, hanem tudásvágyból tevékenykednek. Az elmúlt években mintegy nyolc különböző országban tartóztattak le a NASA rendszerét ért támadások miatt hackereket: nemrégiben egy erdélyi magyar férfi, Butyka Róbert is a hatóságok kezére került. Az űrhivatal rendszereit még 2010-ben feltörő hackert Romániában három év szabadságvesztésre ítélték támadása miatt, de ha az USA-ban is bűnösnek találják, büntetése további tíz évvel emelkedhet.