Régi e-mailekkel támasztanák alá Zuckerberg igazát

Vágólapra másolva!
A Facebook ügyvédei több száz olyan régi e-mail-t bányásztak elő, amik bizonyíthatják, hogy a cégvezető Mark Zuckerberget korábban beperelő amerikai üzletember, Paul Ceglia jogosulatlanul tart igényt a közösségi oldalt működtető társaság tulajdonának felére.
Vágólapra másolva!

"Abban állapodtunk meg, hogy a szolgáltatásaimért cserébe pénzt kapok, de úgy tűnik, hiába csinálom meg a megbeszélteket, nem érkezik a pénz" - írta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 2004. jánuár 25-én Paul Cegliának. Az idézet abból a több száz e-mail egyikéből származik, amiket azért mutattak be a héten a közösségi oldal ügyvédei a bíróságon, hogy bizonyítsák ügyfelük ártatlanságát - olvasható a Yahoo hírportálján.

Régi kölcsön miatt tart igényt a Facebook felére

Zuckerberget 2010-ben perelte be Ceglia, mert egy 2003-as szerződés szerint fejlesztési célokra ezer dollárt adott a Facebook alapítójának akkor, amikor az még a Harvard egyetemen tanult. A két férfi között létrejött megállapodás értelmében a projekt bővülése esetén a vállalkozás tulajdonának fele Cegliát illeti meg. Ugyanakkor a szerződésben megfogalmazottak nem a Facebookról, hanem egy StreetFax nevű, utcaneveket tartalmazó adatbázis létrehozásáról szólt - derült ki tavaly nyáron, így az üzletembernek újabb bizonyítékok után kellett néznie ahhoz, hogy megpróbálja magának perelni a Facebook Inc. ötven százalékát.

Tavaly ősszel Ceglia olyan, Mark Zuckerberggel váltott e-maileket juttatott el a bíróságra, amelyek ugyan nem minősültek szabályos szerződésnek, de írásbeli megállapodásnak igen. A levelekről a Facebook jogászai korábban úgy nyilatkoztak, hogy azok hamisak, állításuk bizonyítása érdekében a közösségi oldal jogászai előkeresték azokat a Harvard levelezőszerverein tárolt üzeneteket, amelyeket a tárgyalt időszakban váltott Ceglia és Zuckerberg.

A levelekben nincs szó a Facebookról

A bíróságon a héten bemutatott levelek szerint (amelyekből a CNET szerint kétszáz, a Yahoo szerint pedig háromszáz darab van) a szerződő felek a StreetFax-projektre tizennyolcezer dolláros szerződést kötöttek, amiből Ceglia csak nyolcezer dollárt törlesztett. Az üzletember 2004. február 22-én azt írta a Facebook-alapítónak, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kifizesse tartozását, bár nem tudja záros időn belül garantálni.

Az utolsó levélváltás 2004 májusában volt Zuckerberg és Ceglia között, amelyben megbeszéltek egy tervet, hogy az üzletember havi ötszáz dolláros részletekben fogja törleszteni a tartozását. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy ebből végül mi lett, azonban a Facebook-ügy kapcsán nem lényeges, mert az üzlet csak a később meg sem valósuló StreetFaxra vonatkozott, a Facebookra, vagy azzal kapcsolatos bármilyen szellemi tulajdonra nem.

Nem áll jól Ceglia szénája

A Facebook jogászai a bíróságon most azt próbálják elérni, hogy az utasítsa el a keresetet, mivel szerintük a felperes hamis iratokkal próbál pénzt kicsikarni a vállalatból. Paul Ceglia szénája egyébként nem áll túl jól, januárban ötezer dolláros, vagyis mintegy egymillió forintnak megfelelő bírságot róttak ki rá a bíróság megsértése miatt, februárban pedig 75 ezer dolláros (16 millió forint) ügyvédi költségek megfizetésére kötelezték.