Kamutermékekkel teszteli új dolgozóit az Apple

Vágólapra másolva!
Egy korábbi alkalmazottja könyvet írt az Apple-ről, amelyben azt állítja, a cégnél az új alkalmazottak hűségét úgy tesztelik, hogy olyan termékek kidolgozásán kell dolgozniuk, amelyeket valójában soha nem akar forgalomba hozni a gyártó.
Vágólapra másolva!

Az Inside Apple, vagyis az "Apple belülről" című, nemrég megjelent kötetében Adam Lashinsky a Mac számítógépeket és az iPhone-t is gyártó cég titkairól akarja lerántani a leplet. A korábbi Apple-alkalmazott Lashinsky a könyv megjelenése kapcsán adott interjúban elmondja, hogy a cupertinói cég már-már paranoiás vigyáznak arra, hogy ne szivároghasson ki semmi a cég terveiről a konkurenciához.

Kamutermékekkel tesztelik az új dolgozókat

Az új alkalmazottak lojalitását ezért rendkívül szokatlan módon tesztelik az Apple-nél Lashinsky szerint: a céghez frissen csatlakozott dolgozóknak kamutermékek fejlesztésén vagy egyéb ezekkel kapcsolatos tevékenységen kell dolgozniuk. Ha ezekkel kapcsolatban semmilyen információt nem szivárogtattak ki, később előreléphetnek a ranglétrán, és a későbbiekben valós felhasználásra szánt termékek kidolgozásában is közreműködhetnek. A LinkedIn üzleti közösségi hálózat által szervezett interjúban Lashinksy azt is elmondta, hogy van egy olyan Apple-nél dolgozó ismerőse, akit kilenc hónapon át faggattak egy állás betöltése előtt, ám karrierje elején még vezető mérnöki pozícióban is egy kamuterméken dolgozik, vagy legalábbis dolgozott korábban.

Egymás előtt is titkolóznak

Lashinsky szerint az Apple-nél bevett gyakorlat, hogy egy nagyon kemény állásinterjúsorozatot követően is csupán egy kamupozícióba helyeznek valakit, amíg meg nem győződnek megbízhatóságáról. A korábbi alkalmazott könyvéből az is kiderül, hogy a cégnél minden új belépő számára kijelölnek egy már ott dolgozó mentort, aki elmagyarázza neki a dolgok működését. A cég dolgozói, leginkább a mérnökök pedig a projektjeikben részt vevő kollégáikon kívül senki mással nem beszélhetnek munkájukról még a vállalaton belül sem. A sajtónak való kiszivárogtatás pedig megbocsáthatatlan bűnnek számít az Apple-nél. A termékbevezetéseket szervező dolgozók minden esetben egyedi vízjellel ellátott tájékoztatófüzetekben kapják meg az információkat, így ha a kötet illetéktelenek kezébe kerül, az adott dolgozót azonnal elbocsátják a cégtől - nyilatkozta a kötet szerzője.