Sms-csaló szoftvereket törölt boltjából a Google

Vágólapra másolva!
Huszonkét csalárd alkalmazást törölt a Google az Androit Marketből: a cég szoftverboltjában az Apple-étől eltérően nem alkalmaznak előzetes ellenőrzést, ezért kerülhettek be a csalásokhoz használható applikációk.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint a huszonkét törölt applikációkat készítőik már ismert programoknak - például Angry Birds játéknak - álcázták, és emeltdíjas sms-ek elküldésére vették rá rajtuk keresztül letöltőiket. A program egy ablakban a saját futtatásához szükséges fájlok letöltésére kért engedélyt, erre a gombra klikkelve azonban valójában arra adtak jogosultságot a programnak használói, hogy az sms-eket küldjön a készülékről. A szoftver emeltdíjas számokra küldött üzenetet, amelyek nagyjából ezerdolláros költséget generáltak a károsultaknak.

Bár a Google szoftverét használó táblagépek és okostelefonokról elérhető Android Marketre felkerülő szoftvereket előzetesen nem ellenőrzi a keresőcég, közlése szerint nagyon hamar eltávolítja a csalárd applikációkat a rendszerből. A Lookout nevű, mobilos biztonsági szoftvereket fejlesztő cég szerint a csalásokhoz használt alkalmazások Oroszországból eredeztethetőek, és a cég munkatársai huszonkét már törölt applikáció mellett további öt hasonló átverésre szolgáló programot azonosítottak.

A társaság szerint az átverős applikációkat legalább tizennégyezer androidos készülékre letöltötték, és európai felhasználókat is érintett a csalás. A Lookout tapasztalatai szerint egyébként az utóbbi hónapokban emelkedett az ilyen jellegű csalárd szoftverek aránya a Google piacterén. A keresőcéget sok kritika érte amiatt, hogy a Microsofttól és az Apple-től eltérően nem ellenőrzi előzetesen az applikációkat kikerülésük előtt.