UV-kamera keresi a romlott narancsot

Vágólapra másolva!
Ultraibolya fény és speciális digitális kamerák döntik el, hogy a narancs romlott-e. A rendkívül egészségkárosító környezetben végzett munkát átveszik az embertől a gépek - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Csak ultraibolya fényben lehet időben észrevenni, ha a citrusfélék romlásnak indultak. Természetes fényben még nem látszik, speciális körülmények között azonban látható, hogy a gyümölcsön fluoreszkáló foltok jelennek meg. Az UV fény azonban annyira káros az emberekre, hogy csak védőruhában és védőszemüvegben dolgozhatnak a narancsvizsgálóban, ráadásul óránként kell egymást váltani a munkásoknak.

A valenciai egyetem mezőgazdasági karának kutatói azon fáradoznak, hogy a súlyosan egészségkárosító munkát gépekkel végeztessék el. Az UV fénnyel megvilágított narancsokat kamerák pásztázzák, amelyek észreveszik a legkisebb hibát is a gyümölcsön. A rohadásnak indult narancsok és mandarinok eltávolítása létfontosságú, különben a romlás továbbterjedhet a ládában található többi gyümölcsre is. Az ipar rengeteget nyerhet azon, ha a kidobandó gyümölcsöt időben ki tudja szűrni.

A valenciai kutatók egy másik kamerás rendszert is kidolgoztak, amely a jónak bizonyult gyümölcsöket osztályozza szín és sérülések szerint. A kicsit sérült, de ehető narancs megy a kevéssé igényes piacokra, míg a tökéletes példányokat az igényesebb piacok veszik fel. A gép másodpercenként 15-20 gyümölcsöt vizsgál meg.